С туристите от „Сърнена гора“ на незабравим Зимен празник (СНИМКИ)

За поредна година Туристическо дружество „Сърнена гора“-Стара Загора, организира своя традиционен Зимен празник на Бъзовец. Снегът беше малко, но въпреки това, ентусиазираните туристи направиха снежен човек и се забавлявяха истински. Това разказа Даниел Йорданов, член на Управителния съвет на Дружеството и пряк участник във веселието.

Проведохме празника на заслона край жп спирка Бъзовец и до параклиса „Вяра, Надежа Любов“. Туристите се качиха на влака, впоследствие се разделиха и тръгнаха пеша към „сборния пункт“ по различни маршрути. От гара Кръстец се формираха два лъча – единият с преход до бившата хижа Българка и после към Туристиеския заслон, а другият – директно от Кръстец към Бъзовец. Тази година беше проучен и нов, позабравен с годините маршрут – от жп спирка Радевци към Бъзовец. Заслугата за прохождането на маршрута имаха Ваня Петкова, секретар на ТД „Сърнена гора“ и Кольо Бобчев, дългогодишен турист и водач. По това трасе положителната денивелация е около 400 м, то подсича връх Голям Кръстец от север и слиза към Заслона и Параклиса до Бъзовец. Разбира се, туристите не пропуснаха връх Голям Кръстец, параклиса до него, носещ името на Св. Иван Рилски, връх Бъзовец, панорамната площадка под него и други интересни дестинации в района, даде уточняващи подробности Даниел Йорданов.

Радостното за нас в тази година беше, продължи той, че посрещнахме гости от Сливен, Пловдив и Нова Загора. Запознанствата между туристи от различни райони на страната е винаги полезно, защото то носи обмяна на ценна информация за интересни маршрути, походи и дестинации.

При туристическия заслон, домакините от ТД „Сърнена гора“ се бяха погрижили да почерпят всички присъстващи с греяно вино по оригинална рецепта, както и с ароматен чай от старопланински билки. Огънят в камината гореше още от сутринта за сгряване на поизмръзналите туристи. Матей Йорданов, познатият на всички дългогодишен ориентировач, беше подготвил забавни игри за раздвижване на малки и големи – весел крос и спортно ориентиране. Имаше и други идеи, но липсата на снежна покривка осуети плановете ни за провеждането им, сподели още Даниел.

В последните два дни в планината духаше топъл южен вятър „снегояд“ и не беше оставил почти нищо от натрупалите над 40 см сняг само преди една седмица. Въпреки това, забавленията бяха на ниво, настроението на МАХ, а празнуващите над 100 туристи – усмихнати и щастливи. Поне такива ги видяхме ние във влака на връщане!
До нови срещи в планината, приятели! – завърши разказа си Даниел, който не скри удовлетворението си от чудесно прекарания ден.

Снимките са на Ваня Петкова, Дарина Миланова и Даниел Йорданов. Още от албумите, запечатали празника, можете да разгледате ТУК


image0 (9K)