С първа копка дадоха началото на рехабилитацията на ВиК мрежата на кв. „Самара 1“ в Стара Загора

С водосвет за здраве, отслужен от Старозагорския митрополит Киприан, бе положена първата копка на проекта за реконструкция и разширение на канализационната и водопроводната мрежа на квартал „Самара 1“ в Стара Загора.

Символичното начало бе дадено на кръстовището на ул. „Трета опълченска“ и „Виктор Юго“ в квартала.
„Срокът за работа на фирмата-изпълнител е 150 дни и включва рехабилитация на водопроводната и канализационна мрежа от ул. „Родопи“ до ул. „Трета опълченска“. След ремонта на подземната инфраструктура ще извършим асфалтиране и подмяна на тротоари и бордюри, за да има удобство за гражданите“, каза ресорният зам.-кмет на Стара Загора инж. Янчо Калоянов днес.

Той посочи, че общата дължина на предвидената за изграждане канализационна мрежа е 2124.09 м, като ще се изпълнява до голяма степен в трасето на съществуваща канализация в експлоатация. Предвижда се и изграждане на ревизионни шахти, дъждоприемни шахти, сградни канализационни отклонения към всички имоти, както и създаване на нов дъждопреливник и отливен канал. Общата дължина на предвидената за изграждане водоснабдителна мрежа е 1119.50 м, с надземни пожарни хидранти и сградни водопроводни отклонения към всички имоти. Близо 2 млн. и 400 хил. лева е финансирането по програма ПУДООС, а собствените средства на Община Стара Загора по рехабилитацията на ВиК мрежата са в размер на над 64 хил. лева, стана ясно по време на символичната първа копка.
Инж. Калоянов обяви, че предстои да стартира и обществена поръчка за втория етап от проекта, който ще включва обновяване и изграждане на водопроводна и канализационна мрежа на изток от ул. „Родопи“ до ул. „В. Верешчагин“. „В тази отсечка уличната мрежа е в лошо състояние, липсва и канализация, така че ще насочим усилия там“, уточни ресорният заместник-кмет.
За търпение и толерантност от страна на жителите апелираха от фирмата-изпълнител на монтажните работи – „Грома холд“. „Надяваме се, че ще създадем по-добра жизнена среда в квартала. Затваряне на движението ще има, но ще е поетапно и ще се съобразим максимално със старозагорци“, каза Маргарита Попиванова, представител на фирмата.
При полагането на първата копка присъстваха още председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, общински съветници, заместник-кметът Иванка Сотирова, народните представители Емил Христов и Радостин Танев, главният архитект на Община Стара Загора Виктория Грозева, секретарят на администрацията Делян Иванов, както и експерти от отделите за инвеститорски контрол и строителство.


image0 (9K)