С ограбено самочувствие

Това е разговор, интервю направено през 1990 г. с българин, който е напуснал БГ и работи в Гърция.

Разговор със Стоян Лоловски, който е от малкото хора, чиято визитна картичка посочва адреси в две столици — Атина и София. Има два паспорта и може би два пъти повече приятели. Живее в Гърция вече седем години, а от седем дни е приятел на „Век 21″(седмичник за политика и култура, издание на Радикалдемократическата партия).
— Лесно ли се приспособихте към живота в Гърция. Макар и съседна страна, това е друг свят?

— За мен не беше трудно, за­щото имам роднини. Но обикновеният човек, израснал и деформи­ран в условията на социализма, често се оказва напълно непригоден. Най-лошото е, че хората от социализма нямат доверие в себе си. Те са свикнали всичко да се урежда по друг, ненормален начин и вече вярват, че той е единствен.

Българинът е несправедливо ограбен откъм самочувствие. Тоталитаризмът успя да му стори и това. И той го осъзнава навън, когато срещне други хора, доста по-некачествени, но спокойни и уверени в себе си, които се чувстват граждани на света. Бронята на дългогодишната изолация осакати българина. И това е безспорна заслуга на „грижата за човека“, която бе основна грижа на партията.

— Изолирани от непосредствени впечатления и от истината за света, хората у нас повярваха в легендата за експлоататорската същност на другия свят. Усещате ли се смазан от непосилна експлоатация?

—Никой не обича да работи за другиго. И никой не обича началници. Но хубавото в Гърция е, че след като в началото действително работиш за друг, след време имаш истински шанс да заработиш сам за себе си. В условията на свободната конкуренция трудолюбието и добросъвест­ността са единственото качество, гарантиращо успеха. Ако си позволиш оная леност и безотговорност, които при абсурдите на социализма се поощряват, си загубен, но вината си е твоя.

—Достоверна ли е романтичнатa представа за Гърция като страна, богоизбрана за слънце, красота, демокрация и забавления?

—Гърция има чудесно и рядко съчетание между капитализъм и ориентализъм. Гърците са общителен средиземноморски на­род. Обичат умното, безрезервно веселие. Настроението им не зависи от алкохола, то е в кръвта им. Свободен, независим народ. Много интересна страна.

– Сравнима ли е културата на Гърция с културата на най-раз­витите страни? Американизира­на ли е, или е съхранила националната си специфика?

– Гърция преживява онази криза, от която страдат и останалите европейски култури — експанзията на американската масова култура. Но в стремежа си да се пребори с това нашествие, колкото то да не е случайно, тя отново има своя шанс в единението си със страните от Общия пазар, които все по-уверено си сътрудничат в телевизията, киното, книгоиздаването и другите изкуства. Така не само финансово те могат да се изправят срещу могъщата американска индустрия за развлечения. Целта е художественият резултат да не е по-лош.

– Отшумяха ли изборите в Гърция?

— Радостната последица е, че най-после има правителство. От година насам, докато траеше проточилата се криза и нестабилност в стопанския живот, се усети лек застой.

С интерес се следи развитието на събитията около подвеждането под отговорност на правителството на ПАСОК. Известни са шумните скандали около социалистическата партия,

— Ще се съгласите ли, че социалистите дори в нормалните условия на некомунистическо общество се оказаха склонни да узурпират управлението на цялото общество с нелоялни средства?

—  Скандалът се разрази около един банкер, който с помощта на ПАСОК се беше развилнял. Беше превзел мнозина по-малки банки и изкупил десни вестници и списания, за да служи на ПАСОК. Беше раздавал щедро пари на хора и от бившето правителство, и от други влиятелни кръгове — политици, бизнесмени и футболисти.

ПАСОК бе уличена и в незаконно вземане на комисионни от крупни сделки с оръжейни доставки.

Пак ПАСОК беше организирала подслушване на телефоните на лидери от опозицията. А това за демократична Гърция е огромен скандал. Общо взето, така се стигна до кризата като последица от некомпетентното управление на социалистите от ПАСОК.

— Почеркът на социалистите на всякъде е сходен — ярка корупция, мрачна слава и некомпетентност. Къде ще гласувате?

—        Ще дойда да гласувам в България, защото това ще бъдат първите свободни и честни избори. За пръв път ще има наистина избори и аз искам да участвам в тях пряко, да ги усетя.

        За кого ще гласувате?

—        Все още не ми е съвсем ясна системата на гласуване. Но ако схемата е опростена — БКП или СДС, ще гласувам за бъдещето на демокрацията, за СДС.

        Благодаря Ви!

Разговора води ВИХЪР КРЪСТЕВ


image0 (9K)