С маски на открито, без маски или някак и двете? Борисов поиска мярката да не е абсолютна

Само един ден. Толкова беше необходим на премиера Бойко Борисов, за да оспори абсолютното въвеждане на маските на открито. В сряда Борисов поиска то да не бъде задължително на места, където няма струпване на хора.

Премиерът каза това по време на заседанието на Министерския съвет – ден след като здравните власти взеха решение да въведат отново задължителното носене на маски на открито. Изискването ще влезе в сила от 00:00 часа на 22 октомври.

„Точно и ясно трябва да се обясни на хората, че когато човек върви сам по улицата, кара колелото, разхожда се в парка или е на открити места, където няма струпване, не е необходимо да носи маска. Ако иска – може да го стори, но по негово желание“, каза Борисов, цитиран от правителствения пресцентър. Премиерът е наредил на здравния министър Костадин Ангелов „много точно в заповедта да се опише кога трябва да се носи маска на открито“.

Във вторник министърът на здравеопазването Костадин Ангелов беше казал, че се очаква въвеждането на задължението да се носят маски на открито и засиленият контрол да доведат до намаляване на заболеваемостта от COVID-19 с 30%.

„Това е най-леката възможна мярка и с оглед експертизата на заставащите зад нея, считам, че трябва да я въведем. Щом експертите категорично подкрепят такъв тип противоепидемична мярка и тя по никакъв начин не е ограничаваща за гражданите, а очакванията са вследствие на засиления контрол и при условие, че всички ние спазваме мерките, заболяемостта от COVID-19 да намалее с до 30%, ще го направим“, каза Ангелов.

Резките промени в изискванията за маските съпровождат тази мярка от самото начало на пандемията. За пръв път носенето на маски на открити и закрити пространства в България беше въведено на 30 март, но само ден по-късно мярката беше отменена с мотив, че „няма пълно съгласие в обществото“. По-късно, в края на април, задължителното носене на маски на обществени места отново стана задължително.

През лятото задължително беше носенето на маски на закрити обществени места.

Темата за втвърдяването на мерките у нас стана актуална, след като в последните седмици броят на заразените значително се повиши. В сряда беше отбелязан нов рекорд за най-висок брой заболели за денонощие и най-голям брой настанени за болнично лечение.

Премиерът Бойко Борисов посочи запълването на болниците като аргумент за увеличаването на контрола за спазване на мерките. „Болниците са претоварени в момента, пациентите с COVID-19 са все повече, заразява се медицински персонал. Трябва да мислим и за лекарите, които са на първа линия.“

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)