С кръшно българско хоро откриха Нощта на музеите в Стара Загора

Старозагорци и гости на града активно се включиха в Нощта на музеите, която се провежда за петнадесети път в Стара Загора. По повод 18 май Международен ден на музеите и Европейската нощ на музеите културните институти отвориха врати за желаещите да се докоснат до експонатите и творбите изложени в музеите и галериите или да се насладят на прекрасни концерти и премиери на книги.

„Нашият град и нашият музей имат изконното право да се включват в тази инициатива, защото тук е ядрото на европейската цивилизация“, каза директорът на музея Петър Калчев при откриването.

„Не са много градовете, които честват този ден. Стара Загора е един от големите с богатата си история и традиции. През годините тази инициатива се надгражда и хиляди се включват. Все повече млади хора и нова публика идват. Днес, представители на тази нова вълна, виждам тук. Потребявайте духовността!“, препоръча Иванка Сотирова, зам.-кмет на община Стара Загора.

Началото бе дадено с концерт на старозагорката Дарина Славчева и нейният оркестър. „За мен е голяма чест да пея пред старозагорска публика. Това е публиката, пред която съм запяла за пръв път, тя ме е оценила и ми е дала крилете да пея на българска и международна сцена“, развълнувано сподели певицата от ансамбъл „Тракия“. На края на концерта тя покани присъстващите да се хванат на кръшно българско хоро. Млади и стари се приеха поканата и пред Регионалния исторически музей се завъртя любимото на старозагорци право хоро.

След това стотици щурмуваха входа и тръгнаха да разглеждат експозициите в музея. Седемгодишни софиянчета, които били на състезание по катерене в Стара Загора, също бяха дошли с родителите си, за да разгледат артефактите и изложбите.

За посетителите си музеят предлага изложби, концерти, мултимедийни презентации, концерти, образователни игри, всеки сам избира какво да разгледа и в какво да се включи.

 Джаз концерт „Колко високо е луната“ с участието на Надя Тончева – вокал и Павел Цонев-пиано даде началото на поредицата от изпълнения в Художествената галерия . След това е спектакълът „Слънце“ – мултимедия и шотландска гайда в изпълнение на Бойко Роа. Следва концерт смуут джаз и фюжън в изпълнение на Майк Сакс. Дошлите в Художествената галерия разгледаха експозицията „Съвременна българска живопис и скулптура“, изложбата „Съвременна българска графика“, изложбата „Български възрожденски икони“, както и гостуващата колекция на проф. д-р Чавдар Славов „Изкуството на графиката“.

В Музея на религиите любителите на музиката се наслаждаваха на изпълненията на Детско-юношески народен хор „Жарава“,  на смесен хор „Родина“ и на Трио „Реверанс“.

Още два концерта има в музей „Неолитни жилища“ – на Школа за поп пеене при НЧ „Г. Бакалов“ и на Вокална студия „Розов цвят“ при НЧ „Кл. Охридски 1858“.

В къща музей „Гео Милев“  посетителите се наслаждаваха на премиери на книгите „Царичина. Съдбовен контакт“ на Елисавета Логинова и „Силата на българите“ на Маргарита Русева, както и на театър на маса „Трева за морските зайци“.

„Много е хубаво това, виждам тук от най-млади до хора на преклонна възраст, което говори много за културното ни израстване“, коментира възрастна старозагорка.

Според организаторите до полунощ се очаква хиляди старозагорци да се включат в инициативата.


image0 (9K)