С каруци и велосипеди роми изнасят Сливенска болница!

Трафикът с каруци и велосипеди е денонощен, твърдят жители, които са свидетели на разграбването на Сливенска болница, се казва в репортаж на бТВ.

Болницата по белодробни болести, която е паметник на културата в Сливен, се руши и разграбва. Сградата е на повече от един век и е обявена за паметник на културата. Болница с дългогодишна история и добри специалисти – така остава в спомените на поколения наред разрушената вече сграда на лечебното заведение.

Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести е закрита през 2010 година от здравното министерство.

Сградата не устоява на вандалските набези. Бегла обиколка на терена е достатъчна, за да видим една от каруците, която излиза от съседната улица, натоварена догоре. Трафикът с каруци и велосипеди е денонощен, твърдят съседи. Много от тях са снимали клипове с разграбването.

От полицията в Сливен казват, че нямат ангажимент да охраняват сградата, но около нея денонощно минават полицейски патрули.

Хората, които живеят наоколо твърдят, че тя е опасна заради инциденти. Тя е разграбвана и обитавана от наркомани и бездомници.

Миналата година е имало и голям пожар.

Хората са подавали много пъти сигнали, но отговорът на институциите е, че зданието е с неизяснена собственост.

Николай Сираков, директор на РИС, обясни пред бТВ, че болницата е изградена през 19 век и е била модерна за времето си. При закриването ѝ има определени ликвидатори, но ликвидацията продължава вече с години, посочи и областният управител на Сливен – Чавдар Божурски.

По думите му всички сгради на територията на имота са собственост на търговско дружество, регистрирано като „Специализирана болница за активно лечение на белодробни болести” Сливен – ЕООД, което прекратява само лечебната си дейност и влиза в процедура по ликвидация.

Дружеството има договор с охранителна фирма, но не си плаща задълженията и така сградата остава неохраняема. На 9 януари комисия е проверила състоянието на сградите – установила е, че са опасни. Очаква се протокол от комисията, в която участва и ликвидатор на дружеството и да се вземат мерки.


image0 (9K)