С какво се лекува Кирил Домусчиев от COVID-19? У нас не се внася, но може да се произвежда, ако…

Домусчиев се лекува с хлороквин, готов е да дари количества, ако се намери кой да го произведе или внесе, съобщава 24 часа.

Хлороквинът (хлорохиновият фосфат) е препаратът, с който се лекува Кирил Домусчиев, който е заразен с коронавирус-19. Въпросният препарат е евтин, узаконен от преди 60 години, има възможност да се произвежда у нас и дава доста големи надежди при изпитания, които се правят по света, при прилагането за лечение на тежък респираторен синдром, причинен от коронавирус-19. Хлорохиновия фосфат се използва за лечение на малария и някои автоимунни заболявания. Номер 1 е към момента при лечението на тежки респираторни проблеми в държавите, с много заразени.

В България обаче не се внася и то отдавна. Въпросът е дали фармацевтичните ни компании ще решат да го произвеждат. До 2017 година печалбата на тези, в ТОП15 е двуцифрена. От следващата година, печалбата се кротва на около 5,5% средно, според „Капитал“. Така, или иначе, този бранш е сред най-печелившите у нас, както е и по света. Какви стимули могат да ги заинтригуват да започнат ново производство на старо и евтино лекарство, трябва да преценят, вероятно управляващите.


image0 (9K)