С жълтътк, клечица и восък по стар Великденски обичай правим най-красивите писани яйца! СНИМКИ

В България основните школи за писани великденски яйца са три: Велинградска, Ихтиманска и Етрополска. По подобен начин се рисуват и яйцата в Самоков и Костенец. Историческият музей в Етрополе всяка година организира за децата работилница за рисуване, украсяване и писане на яйцата.

arnaudova ka6ta etropole (1)И тази година в навечерието на Великден малки и големи ученици изпълниха втория етаж на достолепната сграда, построена през 1870 г. за турски конак, където от 1968-ма се помещава Историческият музей на Етрополе. Тук школата за писане на яйцата е с отколешна традиция, съхраняват се екземпляри на повече от 50 години.

Всеки регион има свой облик и именно той е в шарките на тъканите произведения, на дрехите и в целия колорит на живота.

Етрополки рисуват яйцата за Великден със специална писалка, завършваща с тънък писец, който се нагрява на пламъка на свещ, за да се разтопи восъкът, сложен в малко улейче на дървената дръжка. Върху яйцето остава черна черта, с която се правят контурите на желаната фигура. Вътре тя се запълва с боя, приготвена от жълтък и безвредна боя. Работи се с клечица. Основните фигури върху етрополското великденско яйце са петлето, теменужката и върбовото клонче, както и всякакви флорални мотиви.

В тазгодишната изложба има яйца от няколко региона, както и дарени екземпляри, отличаващи се с изключителна художествена стойност: някои са феерия от ажури, изработени със стоматологична машинка, други са с изографисани върху бялата черупка лица на светци, но за малчуганите най-атрактивно е писаното, пъстро яйце от щраус.

Децата с увлечение опитваха да сътворят красиви яйца, някои държаха малко несръчно нагорещения писец, но в крайна сметка се получаваше. А най-важното е, че те се докоснаха до традицията на своите предци, ще я съхранят и ще предадат на бъдещите поколения.

20170407_103324_resize 20170407_103334_resize

Ето и как изглежда изложбата в Музея:


image0 (9K)