С електронните рецепти ще се вижда дали лекарят „залита“ към продукти на определена фирма

Тестовото стартиране на системата за електронни рецепти ще стартира до края на годината или в началото на 2021 г. Ще има преходен период, в който ще могат да се купуват лекарства и с хартиени рецепти. 

Това съобщи пред БНР Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара. Единствената разлика при електронните рецепти ще бъде мястото им на съхранение – във виртуално устройство. Въпрос на настройка на системата е дали лекарят ще може да коригира вече издадена рецепта и дали няма да е по-правилно да издаде нова, коментира Вълев по повод съмненията на лични лекари, че няма да имат достъп до вече издадена рецепта.

Лекарят изписва рецепта, която се качва във виртуалното досие на пациента. След това пациентът или негов близък правят идентификация, с която фармацевтът влиза в досието на пациента. Фармацевтът на гишето да може да вижда всички останали терапии, давани досега на пациента, за да може да съобрази дали новото изписано лекарство е адекватно – за това фармацевтите настояват отдавна, посочи Антон Вълев. Лекарят избира терапията, но навсякъде по света вторият човек, който одобрява терапията, е магистър-фармацевтът, подчерта той.

„Ако лекарят е изписал повече лекарства и фармацевтът намали някои, в електронната система лекарят ще може да го види. В текущия момент, ако фармацевтът намали лекарство по хартиената рецепта, лекарят нищо не вижда, обясни експертът.

По думите му електронизацията в един момент ще покаже кой какво изписва и дали има залитане към продуктите на определена фирма, отбеляза още Антон Вълев.

Антон Вълев даде пример с гръцкия модел, при който независимо с какво търговско име лекарят е изписал лекарството в електронната система, автоматично рецептата се генерира с международно непатентно наименование и вече избор на търговски имена от страна на лекаря няма, освен ако той не влезе в специфична процедура да се мотивира защо предписва конкретно търговско име на лекарство. Посочването на корнкретно търговско име в ЕС се счита за корупционна практика.

Фармацевтите предлагат системата автоматично да подава лекарството в международно непатентно наименование, за да има възможност включително да се предложи по-евтин вариант на пациента.


image0 (9K)