С до 60% скачат заплатите на университетските преподаватели

„В Закона за държавния бюджет, който се гласува от парламента, са заложени средства за изравнителна субсидия, за да може във всички висши училища да бъдат достигнати регламентираните минимални заплати на преподавателите. Минималната работна заплата за асистент трябва да е 1300 лева, за главен асистент – 1400 лева, за доцент – 1500 лева, а за професор минималната заплата да е 1600 лева.“ Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев при подписването на Споразумение със Съвета на ректорите на висшите училища, с Националния браншов синдикат „Висше образование и наука“ към КНСБ и със Синдиката „Висше образование“ към КТ „Подкрепа“. Образователният министър уточни, че това са минимални работни заплати за преподавателите, а в някои висши училища те са много по-високи.

Председателят на Националния браншов синдикат „Висше образование и наука“ към КНСБ доц. Лиляна Вълчева каза, че с подписаното днес споразумение ще може да се реши проблемът с големите неравенства в системата на висшето образование. Тя коментира, че не е нормално сега да има „700 лева заплата за асистент в едно висше училище и над 1500-1600 лева – в друго висше училище“.

Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков, който е и председател на Съвета на ректорите, заяви, че чрез споразумението държавата ще даде допълнителни средства за рязкото повишаване на заплатите на преподавателите във висшите училища – в много университети ще е с 50-60 процента.

„Чрез споразумението всяко висше училище трябва да утвърди политика за текущите изисквания към студентите през цялата учебна година“, каза министър Вълчев. Той обясни, че всички висши училища ще трябва всяка седмица да възлагат задачи, проекти и четене на книги от студентите.

Образователният министър заяви, че е бил изненадан, че в системата на висшето образование е имало „преподаватели без норми, може да има и преподавател с частична норма и пак да получава пълна заплата, а такава нещо няма в училищното образование“.

Затова в споразумението е записана минимална норма от 300 часа, записано е, че няма да се получава заплата, ако няма норма и това е основание за освобождаване на преподавател. „Висшето образование е пример за сфера, която в момента се реформира, като това започна в последните пет години“, коментира министър Красимир Вълчев.

Той съобщи, че се залагат повече средства за висшето образование – в бюджета за 2021 г. и в оперативната програма.

Образователният министър заяви, че има преподаватели във висши училища, които са с много дни отпуск и препоръча на ректорите да ги призоват, за да бъдат „изчистени“.


image0 (9K)