С десетки културни и спортни събития отбелязва празника си Стара Загора

„Тази година сме подготвили изключително разнообразна програма за отбелязване на 5-и октовмри, Ден на Стара Загора“, обяви днес на пресконференция зам.-кметът на града Иванка Сотирова.

„Събитията започват още тази вечер с Нощта на изкуствата, както и с няколко мероприятия с национален характер, както и с откриването на новия оперен сезон с „Травиата“, тази вечер, за да преминем към тържественото отбелязване на Празника на Стара Загора. Успяхме с колегите да създадем богата програма, която е с различни сегменти – наука, култура и спорт. Решихме да избягаме и от традиционните концерти, които предлагаме по време на празника, за да предложим на старозагорци нещо ново. Обърнахме се към почетния гражданин Иво Папазов, който заедно със своя състав, ще представи „Ехо от Тракия“. Има празник в парка за най-малките, който ще се проведе тази събота в парк „Пети октовмри“, каза още зам.-кметът. „Тази година ще се проведе за XX път и изборът на кмет на Млада Загора, като той ще поеме управлението на града символично по време на официалното отбелязване на празник на 5-и октомври пред Общината“, допълни Сотирова.

В Деня на Стара Загора, празничната програма ще започне в 9.00 часа, с тържествена Света литургия, в Катедрален храм „Св. Димитър“. В 9.00 часа, в зала „П. Р. Славейков“, на Община Стара Загора, ще бъде дадено начало на Тържествена сесия на Общинския съвет, на която ще бъде връчено отличието „Почетен гражданин на Стара Загора“. Тази година, местният парламент гласува наградата да бъде връчена на футболиста и треньор Петко Петков и на дългогодишния директор на Езиковата гимназия Кънчо Матев. По време на церемонията са поканени да присъстват носители на приза през годините, както и номинирани заслужили граждани на Стара Загора. В града гостуват и две официални делегации на побратимените градове Самара и Крушевац.

След поднасянето на венци и цветя пред символичния камък за възстановяването на града, в парк „Пети октомври“, от 10.15 часа, ще започне и ритуалът с издигане на Националното знаме на Република България на площада пред Общинска администрация. Празничното традиционно шествие ще тръгне по централния булевард „Цар Симеон Велики“, в 10.30 часа. От 11.30 часа, на площада пред Общината ще започне Празничен хоров концерт на Държавна опера – Стара Загора, а от празничните вечерни веселия ще бъдат с начален час 17.30 часа. От 19.00 часа, на централния площад ще започне и концертът „Ехо от Тракия“, който ще завърши с празнични илюминации.

Богатата палитра от празнични събития по повод 5-и октомври включва още няколко изложби – „Стара Загора в картините на художниците“, „120 години от избирането на Митрополит Методий Кусев за старозагорски митрополит“, „Стара Загора красива и млада“, традиционния „Есенен фотографски салон“ и други. Ще бъдат представени и книги – на 4 октовмри, от 18.00 часа, в РБ „Захарий Княжески“, „Лъчи от града на липите“ ще промотира Керка Хубенова, а на 7 октомври (петък), от 17.30 часа, отново в залата на библиотеката ще бъде представен юбилейният сборник „80/80: Христо Буюклиев и Августа Траяна“.

Разнообразие от концерти и спектакли също ще зарадва жителите и гостите на града в празничната седмица. За първи път, под липите се провежда и фестивал „В сърцето на Тракия“, който е по инициатива на Община Стара Загора и НЧ „Родина“ и цели да съхрани нематериалното културно наследство и популяризира българския фолклор. Двудневният фестивал стартира с конкурсна програма на 1 октомври (събота), от 11.30 часа, в Дом на културата и дава среща на 17 любителски танцови формации от 8 града и селища на страната и над 270 участници.

Празничен концерт са предвидили за 4 октомври (вторник), от 18.00 часа, на площада пред Общината, Ангел Демирев и група „Шака зулу“, ВС „Траяна глас“, ВС „Розов свят“, Тромпетно трио „Свилена“, заедно с ученици от НУМСИ „Христина Морфова“. Час по-късно, в Оперен театър започва Рок Симфони концерт „АВВА Мания“, с диригент Свилен Свиленов. Отново на 4 октомври, в квартал „Железник“, ОФА „Загоре“ ще участват в празнично веселие от 18.00 часа.

Спортните събития по повод празника в Стара Загора са над 10. Те започват още на 1 октомври (събота) с Парад на ретро автомобили, Държавно първенство по естетическа групова гимнастика, Турнир по тенис на корт за „Купа Стара Загора“. На 2 октомври (неделя) ще се проведат и традиционните народни борби, а от 11.00 часа, пред Общинска администрация, ще започне и силовото шоу „Iron mаn“. На 5 октомври (сряда) ще има и турнир по футбол за деца, както и двудневна Балканиада по бридж за мъже и жени и Балканско младежко отборно първенство по бридж. На 7 октомври (петък), предстои и Международен турнир по тенис на маса, а на 8 октомври (събота) започват Балканиада по футбол за ветерани и спортни танци „Денс юник“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


image0 (9K)