С два блестящи спектакъла и препълнена зала откриха 47-ия Фестивал на оперното и балетно изкуство в Стара Загора

otkrivane1_resizedЗаместник-кметът на Община Стара Загора Красимира Чахова и директорът на Държавна опера-Стара Загора откриха снощи 47-то издание на Фестивала за оперно и балетно изкуство в Стара Загора. Церемонията започна с едноминутно мълчание и аплаузи в памет на Почетния гражданин на Стара Загора проф. Александър Йосифов, който имаше трибуна и редица изяви на сцената на първата извънстолична опера.

„Вярвам, че високият стандарт на фестивала ще се запази и тази година, а неговият дух ще надхвърли пределите на България със създадената миналата година Балканска оперна мрежа. Уверен съм, че почитателите на оперното и балетното изкуство за пореден път ще се насладят на разнообразна и качествена фестивална програма. Искрено се радвам, че в програмата на 47-то издание на ФОБИ неизменно стои музикалното възпитание на младите хора.“, се казва в приветствието на кмета на града Живко Тодоров, по повод събитието.

Красимира Чахова приветства с „Добре дошли!“ участниците и гостите на фестивала. „Радостна съм, че старозагорската сцена ще бъде домакин на най-добрите спектакли на българските театри за опера и балет у нас, създадени през последния творчески сезон.“, заяви тя и поднесе благодарност към целия творчески състав на операта, под ръководството на Огнян Драганов.

delvataПред препълнената зала той сподели, че ФОБИ е празник, на който Старозагорската опера има честта да бъде домакин. Нейната сцена в продължение на 12 дни ще приюти 4 опери, 4 балета, 2 симфонични концерта, редица съпътстващи събития и годишнини. Ще бъдат чествани 75 г. от рождението на Анна Томова Синтова, 85 г. от основаването на Националната музикална академия, 80 г. от рождението на Красимир Кюркчийски и 95 г. от основаването на Дамски хор „Христина Морфова“, на които са посветени спектакли. „Общината е тази, която стои зад този фестивал, през дългите години на съществуването му.“, заяви директорът на операта.

През 1967 г. по инициатива на обществеността, градската управа и ръководството на Старозагорската опера се провежда първият музикален фестивал “ Декемврийски музикални дни “ – от 3 до 9 декември . С откриването на новата оперна сграда през 1971 г., музикалният фестивал се превръща във Фестивал на оперното и балетното изкуство. Оттогава той си остава единственият специализиран музикален фестивал с водещо място в културния живот на страната.

Тазгодишното издание се откри с два блестящи спектакъла на Старозагорската опера – операта „Селска чест“ от П.Маскани и балетът „Делвата“ от А.Казела /национална премиера/. В „Селска чест“, заедно с блестящите солисти Олга Романко-гост, Камен Чанев, Валери Турманов и Деси Стефанова, бе и Евдокия Здравкова-Хорозова, дългогодишен солист на Старозагорската опера. В ролята на Мама Лучия тя развълнува публиката с талант, достолепие и огромния си артистизъм.


image0 (9K)