Публиката горещо аплодира „Джаз форум Стара Загора“ за шести път

С горещи аплодисменти признателната публика посрещна снощи гостите участниците и организаторите на „Джаз форум Стара Загора“. Тази година той се провежда под мотото „Големите звезди и големите оркестри“. Форумът беше официално открит от зам.-кмета на Община Стара Загора Иванка Сотирова, Алесандро Морето, директор на основния спонсор ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ АД и артистичния директор Венцислав Благоев.

„Моите почитания, че сте тук и, че ни подкрепяте. Нека се молим утре времето да се проясни и да бъдем отвън, където да съпреживеем емоцията джаз за шести път. И нека все така ентусиазирани и дръзновени да продължаваме да правим „Джаз форум Стара Загора!“, обърна се към присъстващите в залата зам.-кметът. Сотирова благодари за съдействието на екипа на Държавна опера Стара Загора и общинския отдел „Култура“, който работи по реализацията на проекта през цялата година.

[ad id=“225664″]

„Горд съм да бъда тук като организатор. Тук е изворът на музиката и сме много доволни тази вечер да сме на сцената, където се срещат класическата музика и иновацията в музиката, а именно джаза. А където има иновация, там е „КонтурГлобал“, затова съм щастлив, че подкрепяме това събитие.“, заяви Алесандро Морето.

„Почти официално се знае, че джазовата столица на България е Стара Загора. Заедно с Русе, това са двата града, в които от клубния живот, от малките сцени тръгнаха два големи фестивала, най-добрите в провинцията.“, присъедини се към тях и Венци Благоев. Той също отправи благодарности към Фондация „Америка за България“ и „Клиника Д-р Трошев“ за подкрепата.

Независимо че поради неблагоприятните климатични условия откриването на фестивала се състоя в залата на Оперния театър в Стара Загора, вместо Античния форум „Августа Траяна“, пълната зала бурно аплодира любимката си от българската джазсцена Хилда Казасян, заедно с Христо Йоцов и Биг бенд Русе с диригент Димчо Рубчев. Вълнуващата вечер в почит към Ела Фицджералд представи нов прочит на едни от най-известните джаз стандарти.

Във втората част на първата фестивална вечер на сцената се качиха музикантите от Zara Dixieland All Stars, които допълнително повишиха градуса на настроението в залата, заедно с изпълненията на проф. Владимир Радулов на пианото.

Днешният втори ден на феста продължава с великолепна музика в почит към големите звезди на джаза Рей Чарлз, Дизи Гилеспи и Телониъс Монк.

Проектът „Между златото по пръстите и златото в пръстите…“ отдава почит към две колосални фигури с огромен принос за облика на модерния джаз – Телониъс Монк и Дизи Гилеспи. Тяхната музика ще звучи в изпълнение на Шибил Бенев – пиано, китара, Петър Момчев – саксофон, Венцислав Благоев – тромпет, Владислав Мичев – тромбон, Димитър Благоев – китара, Михаил Иванов – контрабас.

Във втората част домакините от Военен биг бенд Стара Загора с диригент кап. Цветомир Василев ще музицират с един от най-търсените музиканти в Ню Йорк -Крег Бейли, музикален директор, аранжор, водещ саксофонист и флейтист в оркестъра на Рей Чарлз. Заедно с вокалистите Милица Гладнишка, Марина Господинова, Цветомир Цанков и Петър Салчев те ще представят магнетичната музика на Рей Чарлз.

Емблематичният за Стара Загора „Джаз форум“ се организира по инициатива, с изключителното съдействие и финансова подкрепа на Община Стара Загора, която е осигурила безплатен вход за всички събития.

Вие ще посетите ли форума?


image0 (9K)