С военни демонстрации и нова пощенска марка отбелязаха 100 години на марша „Велик е нашият войник“

Казанлък беше избран за център на тържествата по случай 24 години от създаването на 61-ва Стрямска механизирана бригада и 100-годишнината от създаването на марша „Велик е нашият войник“.

Тържественото честване се състоя в залата на Двореца на културата в града на розите.

voenni-3Военният празник събра представители на висшето военноvoenni-2 ръководство на страната, на водещите звена в духовенството, областните и общински институции на региона, на много военно-патриотични съюзи в България.

Празничната програма започна от учебен център „Тюлбето“, с демонтсрации на съвместни действия на органите на МВР и Министерството на отбраната при антитерористични операции, за да продължи кулминационните си минути в центъра на Казанлък.

Дарена реплика на Самарското знаме беше благословена пред Дома на културата „Арсенал“ от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, наместник на овакантения Старозагорски престол.

Експозе на тема „Бойният път на 23-ти пехотен Шипченски полк и бойният марш „Велик е нашият войник“ представи генерал – майор Тодор Дочев – началник на Военна академия „Георги Сава Раковски“.

Началникът на отбраната генерал Константин Попов връчи на кмета на община Казанлък Галина Стоянова символична урна във формата на гилза, с пръст от паметния връх Каймакчалан, откъдето наскоро се е завърнала делегация, водена от ген. Попов. „Надявам се тази гилза да намери своето място в бъдещия паметник!“, каза ген. Попов.

Като признателност за оказаната чест и успешната съвместна работа Кметът на Общината поднесе почетния знак на Казанлък на Началника на отбраната на Република България ген. Константин Попов и на командира на 61-ва Стрямска бригада бригаден ген. Груди Ангелов.

Предстои създаването на паметник на химна на 23-ти пехотен Шипченски полк, по идея на един от полковите потомци – проф. Генчо Начев. С кратко експозе за символите на паметника, който ще бъде втори по рода си в света, посветен на песен, след френската „Марсилеза“, авторът на проекта – художникът Таня Узунова показа и макет на бъдещия монумент.

Гостите в залата станаха свидетели на първата по рода си процедура в Казанлък – тази, по валидиране на юбилейна пощенска марка, посветена на 100-годишнината от създаването на бойния марш „Велик е нашият войник“.

Вечният боен марш е написан по музика на Михаил Шекерджиев и текст на подпоручик Константин Георгиев преди един век.


image0 (9K)