С „Африканката“ откриват Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора

Петдесетото издание на Фестивала за оперно и балетно изкуство (ФОБИ) ще се проведе от 22 ноември до 7 декември в Стара Загора.

Програмата на музикалното събитие тази година впечатлява със селекция на уникални спектакли, оперни и балетни премиери, отбелязване на знакови годишнини, международно участие, изложби и срещи с публиката.

„Това е събитие, което вече 50 години доказва своята виталност. Трябва да сме горди, че то се организира от Община Стара Загора и Държавна опера Стара Загора тук на сцената на Операта. Благодарим за доверието на Общината и за възможността, която ни предостави да съставим програмата“, каза директорът Огнян Драганов.

„Фестивалът на оперното и балетното изкуство е една от най-престижните визитки на този град. Община Стара Загора е последователна в своята подкрепа. По наше желание в тазгодишната програма се обръща внимание на старозагорските представители. Искаме и занапред да отдаваме нужното уважение и внимание към тях“, каза Диана Атанасова, началник отдел „Култура“ в Община Стара Загора.
Един от акцентите е премиерното заглавие „Африканката“ от Джакомо Майербер, с което се дава началото на форума. „Една опера, за която чакахме три години, за да дръзнем да я направим“, допълни той. Спектакълът е копродукция на Старозагорската опера с Дойче Опер – Берлин. Оттам са и дарените 850 костюма за постановката. Режисьор е Вера Немирова, участва и част от постановъчния екип на Дойче Опер. Вера Немирова разказа, че е режисирала „Африканката“ през 2015 г. в Берлин, както и интересни моменти около заглавието и либретото. „Операта се поставя за пръв път не само в България, но и на Балканите“, допълни диригентът Ивайло Кринчев.
Общо три са оперните спектакли в програмата на фестивала. На 27 ноември гостува Опера Балтик от Гданск, Полша със спектакъла „Таис“, а Държавна опера Пловдив ще закрие фестивала с операта „Фалстаф“ на Джузепе Верди.
Балетната трупа на Старозагорската опера, която чества 70-годишен юбилей, ще се представи с премиерата на „Шопениана“ с хореограф Снежана Дескова и балета „Ромео и Жулиета“ на 5 декември.
Националният симфоничен оркестър на консерваториите в Италия ще изненада публиката с концерт „Непознатият свят на операта“, включващ рядко изпълнявани увертюри и музикални фрагменти.
Специално внимание е отделено на 50-годишната сценична дейност на старозагорската оперна прима Стефка Минева. На 30 ноември в нейна чест ще има оперна гала, под диригентството на Владимир Бошнаков. Срещата на публиката отблизо със Стефка Минева ще се състои непосредствено преди празничния концерт. На нея ще бъдат прожектирани избрани кадри от Златния фонд на Българската национална телевизия. Още три годишнини са във фокуса на тазгодишната програма. По повод 120 години от рождението на Панчо Владигеров на 29 ноември ще има концерт на Академичния симфоничен оркестър на НМА „Проф. Панчо Владигеров“. С прожекция на спектакъла на операта „Набуко“ от Джузепе Верди – телевизионна продукция от фонда на БНТ (1983) на 1 декември ще бъде изразена почитта към основателя на ФОБИ – диригентът Димитър Димитров (1929-1999).
Специално събитие на 3 декември с представяне на книга и документален филм, е посветено на 100 годишнината от рождението на един от „строителите“ на българските оперни театри и симфонични оркестри Руслан Райчев.


image0 (9K)