Със състезание Гимназията по електротехника в Стара Загора отбелязва две големи чествания

sastezanie_pget (7)В зала 33 на Регионален исторически музей Стара Загора се проведе състезание за живота и делото на Георги Раковски. Събитието е посветено на 150 години от смъртта на великия българин и 55 години от създаването на Професионална гимназия по електротехника и технологии „Георги Раковски“ Стара Загора.

В него участваха ученици от единадесети клас от училището. Подготовката се извърши в група по интереси по програма „Твоят час“ на МОН с ръководител г-жа Безценна Стайнова, учител по български език и литература и история и цивилизация. Няколко месеца – от ноември до април, учениците старателно проучваха живота и делото на Георги Раковски, разказа за ЗАРАТА г-жа Стайнова. Организирахме посещения в Регионалния исторически музей, Библиотека „Захари Княжески“, Метоха при храм“Св. Димитър“.

Състезанието премина увлекателно за гостите в залата и за присъстващите ученици. Участниците в отборите разказаха за вълнуващия и изпълнен с обрати живот и непозната част от книжовната дейност на гордия българин Георги Раковски. Изработиха интересно поднесени презентации за революционната му дейност.

Журито беше от Регионален исторически музей и преподавател от ПГЕТ „Георги Раковски“. След оспорвана надпревара първи стана отборът на 11 В клас: Калоян Динев, Добри Бонев и Християн Тонев. Втори са 11 Б клас: Давид Мерджанов, Георги Георгиев и Красимир Янков.Т рети са 11 А клас: Петър Петров, Красимир Ивайлов и Станислав Нанев.

Беше представена от учениците и връзката между Раковски и Стара Загора от епохата на Възраждането. Изнесена беше интересна подробност, че на страниците на вестник „Дунавски лебед“, издаван от Раковски, има публикувани шест дописки от Ески Загра.

Всички присъстващи ученици стигнаха до идеите на Раковски, че нашата свобода зависи от самите нас.

На 14 април Професионалната гимназия по електротехника и технологии отбелязва своя патронен празник.

С какви събития, можете да прочете ТУК


image0 (9K)