Със знамето на Стара Загора заминаха бойците за Афганистан

Тържествен ритуал по изпращане на 39-ти контингент от Българската армия за участие в операцията на НАТО „Решителна подкрепа” в Афганистан се състоя днес на площада пред Община Стара Загора.

Да изпратят бойците дойдоха зам.-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, командващият на СКС генерал- лейтенант Любчо Тодоров, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, бригаден генерал Стоян Шопов, командир на Втора механизирана бригада, командири на военни формирования от състава на Сухопътните войски, комисар Стоян Колев, директор на РД ПБЗН Стара Загора. Тук бяха и Иванка Сотирова зам.-кмет на Община Стара Загора, и зам. областният управител Димитър Драчев.

„Убеден съм, че не само аз съм изпълнен с чувство на гордост като гледам тези горди момчета. Тази задача е важна, защото Вие сте посланици на нашата държава. Желая Ви успех, подготвени сте и сте в състояние да изпълните задачата. Ние сме с Вас и ще Ви очакваме пак тук в пълен строй“, каза ген. – лейтенант Илиев.

Цяла България, сега Вази гледа. Нека това бъде Вашето вдъхновение за успешна мисия, която ще изпълните. Знаем, че българският воин никога не е позволявал българското знаме да бъде пленено. Сигурни сме, че патриотичната нотка, която носите в себе си за отстояване името на България, ще ви съпътства и в най-трудните моменти. На добър час! Ще Ви очакваме тук в пълен състав“, пожела Иванка Сотирова. Тя връчи на националния командир на контингента полковник Красимир Горанов знамето на Стара Загора, което бойците ще отнесат в Афганистан.

„Осъзнаваме всички рискове на предстоящата мисия, поемаме отговорност достойно да представим България. Ще бъдем едно цяло, рамо до рамо в добро и в трудни моменти, и ще изпълним задачите“, обеща полковник Красимир Горанов.

От името на министъра на отбраната икона на Свети Георги Победоносец връчи генерал-лейтенант Димитър Илиев, а сертификат за участие в мисията генерал –лейтенант Любчо Тодоров.

Ритуалът завърши с тържествен марш на военните формирования.

Контингентът е подготвен във военно формирование 48430 – Стара Загора и е с обща численост 130 военнослужещи (116 мъже и 14 жени). Състои се от национален елемент, рота за охрана (116 военнослужещи, от които 105 мъже и 11 жени), щабни офицери, екип от съветници за обучение на афганистанските сили за сигурност, група за охрана и групи от специалните и специализирани служби.

В мисията на НАТО в Афганистан българските военнослужещи ще изпълняват задачи, свързани основно с организирането на контролно-пропускателния режим на автомобилния и пешеходния трафик на летището в Кандахар, както и с обучението и методическото подпомагане на формирования от Афганистанската национална армия.


image0 (9K)