По състоянието на ноктите можем да съдим за здравето си

Състоянието на ноктите разкрива различни здравословни проблеми – на белите дробове, бъбреците, черният дроб, артрит, дефицит на витамини и минерали, физически стрес, недохранване, рак и други. При недостиг на витамини, калций и белтъци в храната те нерядко стават чупливи.

При анемия и псориазис върху ноктите се образуват ямички. Избледняването на половината от нокътя говори за намаляване равнището на албумин в кръвта, пише в. „The Deccan Chronicle”, цитиран от Нова телевизия.

Когато ноктите посиняват – това е белег на недостиг на кислород, а при инфекциозен ендокардит започват кръвоизливи на кожата под ноктите.

Експертите твърдят, че при недостиг на витамини, калций и белтъци в храната ноктите нерядко стават чупливи, а заради дефицит на желязо – вдлъбнати. При млада жена бе открит рак, след посещение при маникюрист, тя бе посъветвана да се обърне към лекар.

Деформацията на ноктите е един от симптомите на емфизем.
Малките пък ямички могат да се образуват при екзема и артрит. Хоризонталните линии (линиите на Бо) върху ноктите са признак на физически стрес. Те се появяват и след химиотерапия.


image0 (9K)