Състезанието „Битката” събира търсачи на приключения

Състезанието „Битката” събира търсачи на приключения в самоковското село Доспей в началото на април. То е по идея на двамата приятели Станислав Ласкин и Димитър Господинов, познати от популярното телевизионно предаване „Фермата”. Към тях се включва и една дама – Юлиана Попдимитрова, известна повече като „Макето” от втория сезон на същото предаване. Тримата обещават, че „Битката” ще бъде атрактивно състезание, в което всеки може да се запише за участие.

Състезанието ще се проведе на 6-7 април /събота и неделя/ в самоковското село Доспей. Началото ще бъде поставено в съботния ден от 9:00 часа с изпълнения на български народни песни и хора. В програмата ще се включат самодейни фолклорни състави от самоковско. Краеведът Иван Ненов ще направи за всички присъстващи една кратка историческа разходка, споделяйки интересни факти за селото и района. Официалният старт ще бъде поставен с гръм на черешово топче от местните войводи от Клуб на любителите на историческото оръжие „Чакър войвода”.

***

На правоъгълна арена от почти 400 кв.м. участниците ще имат възможността да демонстрират сили, умения, бързина и ловкост в различните надпревари. В момента се подготвя теренът, който ще бъде изцяло от дървена конструкция, за да е естетически красиво и да се впише в живописната природна картина на района. Целта на организаторите е мястото на състезанието да бъде абсолютно готово до 20 март. По дължината на състезателното трасе ще бъдат поставени пейки за гости и спонсори, което гарантира гледане на надпреварата от най-близка точка. В качеството на водещи на „Битката” ще бъдат тримата организатори. Димитър ще разяснява спецификите на различните игри, Юлиана ще бъде в частта с жените, а Станислав освен като домакин на събитието също ще следи за правилното изпълнение на задачите и ще се грижи за доброто настроение на всички присъстващи.

На арената ще премерят сили 100 участници, мъже и жени от цялата страна. Първоначалният замисъл всеки срещу всеки е променен и сега ще бъдат две категории – мъже и жени. И съответно двама победители. Организаторите съветват всеки, който е решил да участва ,да се подготви физически и психически. И не на последно място да бъде с удобни спортни обувки и топла дреха. Желание за участие като пълноправни състезатели са заявили и около 10 души от четирите сезона на „Фермата”. До момента, за месец и половина, са се записали 75 мъже и 35 жени от цялата страна. Като гарант за участие е заплащането на таксата от 100 лв. Срокът за внасяне на сумата по банкова сметка е 5 март. По думите на Ласкин до средата на февруари такса са заплатили половината от заявилите желание за участие. Той подчерта, че всеки, който е платил таксата ще има реалния шанс да участва, няма да е на принципа на томбола, каквито въпроси често е получавал. Предвидени са и игри за деца в неравностойно положение, които са безплатни.

„Моето желание е да се получи нещо интересно именно тук. Играта да привлече много хора от различни места. Всичко се прави с благотворителна цел. Искам да подчертая, че таксите от състезанието не отиват в нашия джоб, а по разходи за цялата организация, за награди на първите места, а останалите пари ще бъдат дарени за възраждане на старата църква в Доспей и деца в неравностойно положение. Предвидили сме и две кутии за дарения. Като събраните суми от тях също ще бъдат разделени на две – за децата в неравностойно положение и църквата. Едно момиче, което прави кукли ръчна изработка ни потърси и пожела да помогне. Тя ще направи около 50 кукли, като с продажбата им ще се включи в нашата кауза. Имаме подкрепата от няколко спонсори. За всички участници ще има грамоти. Надяваме се да дойдат максимално повече хора и времето да е благосклонно”, сподели организаторът Станислав Ласкин.

Тези, които няма да могат да присъстват на „Битката”, може да я следят на живо в интернет, в социалната мрежа на състезанието и в YouTube.


image0 (9K)