„Съсипахте родина безпощадно. Този път прасето ще остане гладно“. Рок група възпя протестите

Изгонените вече се завръщат

Заедно правителство обръщат

Всички наведнъж ОСТАВКА!

За всяко прасе идва заколение

Лобизъм, чуждо преклонение

Не искаме бетон, а нашата природа

Ама то не е хотел, а подпорна стена…

Вокалистът на рок групата Explicit Симеон Стефанов започва да реди тези строфи, когато преди две седмици пътува от Русе към София, за да се включи в антиправителствените протести. По пътя слушал музика, а една от песните в плейлистата била “American Idiot” на Green Day. Останалото е творчески процес, след който се ражда българският вариант на песента.

“Веднага направих връзката, тъй като знам какви са политическите възгледи на Green Day. Аналогията беше доста очевидна спрямо сегашната ситуация в България”, разказва Стефанов в интервю за Свободна Европа.

“Дойде ми идеята как можем да оформим песента с различен текст и народни мотиви“, допълва той.

Музикантите са заснели и клип, който започва на фона на плакати и протестиращи, които скандират “Oставка!” – призив, който повече от месец огласява протестите с искане за оставка на правителството и на главния прокурор. Демонстрации има в много градове в страната и в чужбина, където живеят българи.

Симеон Стефанов е завършил архитектура в Манчестър преди година. Казва, че откакто се е върнал, често прави съпоставки между живота там и в България. Изводите не му харесват.

“В чужбина видях как се случват нещата, какъв е стандартът за живота както за млади хора, така и за възрастни. Това е и причината да избера да не следвам в България, защото знам какво може да ми предложат там като методи на работа, модерни практики и технологии”, казва музикантът и допълва, че причината България да не разполага със същото е “корупцията и начинът, по който се управлява страната”.

“В България сме като в каменната епоха все още”, смята Стефанов. Мотивът му да се включи в протестите е чрез музиката е “да изкрещи” всичко от името на” хората, които са свидетели на несправедливостта всеки божи ден”.

Бабите пак броят стотинки

Грабите средства от годинки

Напълнихте ли джиповете с блондинки?

Не сме платени, мразим ви безплатно

Съсипахте родина безпощадно

Този път прасето ще остане гладно…

В работата по песента участват и останалите членове на Explicit – барабанистът Младен Радев, соло китаристът Цветан Пенелски и бас китаристът Александър Пламенов.

“Ние сме музиканти и искаме чрез нашето изкуство мнението на много хора да се чуе”, казва Симеон Стефанов, който е и основател на групата. Отдавна той има и афинитет към науката и често му се налага да я защитава от конспирации и лъжи в интернет пространството.

“Имам навика да се впускам в обяснителен режим. Науката ми е страст и когато видя безпрецедентно някой да се гаври с нея, не мога да търпя”.

Иначе смята, че “България е страхотно място за живеене, но управлението много куца” и си пожелава промяна. “Бих искал да видя повече хора, които мислят рационално и критично преди да действат и да говорят”. Желае и оставка.

Кой иска да е български идиот?

Да го управляват мафиоти цял живот?

Парламентът бие на авария

Раз, два да ви чуя за България!

Ивайло ВЕЗЕНКОВ Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)