В Сърбия не изключват извънредно положение и комендантски час

„Ако нещо не се промени, ще трябва да обмислим въвеждането на по-строги и по-ефективни епидемиологични мерки“, предупреди членът на сръбския правителствен кризисен щаб, епидемиологът Бранислав Тиодорович, цитиран от македонския телевизионен “Канал 5“ и Агенция „Фокус“.

Тиодорович заяви пред Радио и телевизия Сърбия (РТС), че съществуващите ограничения биха били достатъчни, ако всички предишни мерки се спазват и контролират, оценявайки, че ситуацията не е спокойна или че епидемиологичните тенденции не показват очаквания напредък.

„Това не се случи, може да има стагнация, но не и оптимистична оценка. Ще трябва да предприемем мерки, които могат да бъдат по-ефективни за постигане на целта и по-добро влизане в празничния сезон“, каза епидемиологът, коментирайки, че трябва да се забрави за събирания, особено за коледните и новогодишните празници.

Той смята, че в настоящата ситуация кризисният щаб трябва да обмисли въвеждането на извънредно положение и комендантски час.

„Всичко зависи от това дали проявяваме отговорност“, предупреди той.

Тиодорович подчерта, че за сръбските граждани, които възнамеряват да пътуват до страната от чужбина в очакване на предстоящите празници, „със сигурност трябва да бъдат въведени мерки“, като тези, които са в сила в техните държави на произход.

„Това означава отрицателен PCR тест, не по-стар от 48 часа и тези, които не го направят, ще трябва да бъдат поставени под карантина в продължение на 10 дни“, обясни Тиодорович.

Подчертавайки, че е „най-безопасно да се прилагат“ мерките, които вече са в сила в Европа, той също така обяви зелени списъци за идване от страни с по-благоприятни епидемиологични условия, като Финландия и Естония.

През последните 24 часа в Сърбия 48 пациенти са починали от ефектите на коронавируса, а от 16 886 тествани проби са потвърдени още 5679 случая на инфекция.

Това е първият път през последните две седмици, когато броят на новоинфектираните лица е спаднал под шест хиляди на ден, но все още има голям процент хоспитализирани – 8744 пациенти, от които 318 са на изкуствена вентилация.

 


image0 (9K)