Сърбия затвори границите си, но Конституцията ѝ я спъва за други мерки

Границите на Сърбия ще бъдат затворени за всички държави, като гражданите на страната ще могат да се прибират в родината си.

Това заяви сръбският премиер Ана Бърнабич, предава скопската медия A1 On. На територията на западната ни съседка ще бъдат допускани само сръбски граждани, връщащи се от чужбина, дипломати и чуждестранни граждани с разрешение за работа.

Армията ще бъде изпратена в помощ на граничната полиция и санитарните власти.

Ана Бърнабич каза още, че самоизолацията е най-добрата предпазна мярка, която гражданите могат да вземат, а Сърбия ще си сътрудничи със Съвета за извънредни ситуации, политическите партии и Червения кръст за борба с COVID-19, уточнява Фокус.

Сърбия обяви извънредно положение заради COVID-19 вчера.

Бърнабич обяви още, че всички граждани на Сърбия, които се завръщат от засегнатите от коронавируса страни задължително ще бъдат поставяни под карантина за 28 дни и ако не се съобразят с тази мярка, могат да бъдат наказани с до три години затвор.

Премиерът освен това призова хората да не се презапасяват с продукти, а да бъдат солидарни. „Дисциплината на гражданите показва на какво сме способни като държава“, каза тя.

Тя добави, че е наясно, че сръбското правителство ще бъде критикувано заради решението си да затвори училищата.

„Намерението на правителството беше да затвори всичко, освен магазините и аптеките, но това е невъзможно заради конституцията.

Ето защо е взето решение да се забранят събиранията на над 50 души на едно място“, каза тя.


image0 (9K)