Съотношението на заразени спрямо общия брой тестове, днес е 8,96%.

Проф. Коста Костов: „В последните дни съотношението на заразени спрямо общия брой тестове е било между 5 и 6%, а днес е 8,96%. „Това означава, че имаме вече една по-висока вълна

„Покрай компромисът, който се направи със запалянковците, сега ще пострадат артистите и хората, които стоят у дома месеци наред и не могат да реализират труда си.

Управляващите трябваше да се вслушат в алтернативните мнения, преди да разрешат публиката на стадионите, а не днес да връщат ограничителните мерки“. Това коментира проф. Коста Костов, пулмолог и координатор на Медицинския експертен съвет към правителството, създаден заради ситуацията с коронавируса, във връзка с новия рекорд на новозаразени в страната, цитиран от БНР. По думите му в последните дни съотношението на заразени спрямо общия брой тестове е било между 5 и 6%, а днес е 8,96%. „Това означава, че имаме вече една по-висока вълна, но това не трябва да е тревожно и да изпадаме в паника. Това е процес, който се очакваше“, обясни проф. Костов.

Пулмологът беше категоричен, че трябва да се отнасяме по-сериозно към опасността от вируса, който е между нас. „

Според проф. Коста Костов не може PCR-тестовете да се абсолютизират като безалтернативни и да се обявяват за 100% достоверен: „Зависи кога е направен. В първите два-три дни от заразяването неговата чувствителност е едва 30%. Ако бъде направен при един инфектиран след 14-ия ден, той може да бъде позитивен, но съвсем не означава, че има вирус, който е способен да осъществи инфекция при друг“.

Пулмологът посочи, че характерното за епидемията от Covid-19 е голямото количество безсимптомни пациенти и способността на една част от инфектираните да пренасят заразата.

С разрешението на Блиц


image0 (9K)