„Сън в лятна нощ“, само че по руски. Как съдът обяви за измамник един голям режисьор

16 декември 2019 г. Кирил Серебренников по време на едно от съдебните заседания.

Ако ходите на театър в Русия, гледайте да снимате поне част от спектакъла на видео. Не се знае кога и за какво може да ви потрябва. Миналата седмица в Москва осъдиха един известен режисьор и негови колеги заради това, че са си присвоили парите, предназначени за спектакъла “Сън в лятна нощ” на Шекспир.

Адвокатите питаха следното: ако те наистина са взели парите, то с какви пари тогава е направено самото представление, за което има рецензии във вестниците, отпечатани са плакати и са продадени билети? Как е успял режисьорът да създаде без пари сложния декор за един от най-успешните си спектакли? Но прокурорът съвсем насериозно им отговори, че не вижда доказателства изобщо да е имало някакъв спектакъл.

“Една вестникарска статия не е доказателство, че мероприятието [представлението] действително се е състояло – беше казал прокурорът. Виж, ако бяхте представили видеозапис, може би нямаше да възразим”.

I В съдебната зала, вместо в театралната

Тази история съдържа и епизоди, които могат да разсмеят, но инак не е много смешна. Тя приключи с осъждане на режисьора Кирил Серебренников на три години, пък макар и условно. Той и колегите му трябва и да върнат парите, които съдът все пак реши, че са откраднати. Това са близо 1 млн и 650 хил. евро.

В момента е блокирано разпореждането на режисьора с един апартамент, една кола, спестяванията му и бижутата, намерени в дома му.

В залата се чу ръкопляскане, щом стана ясно, че присъдата е условна. После един артист обясни, че причина за тази радост е изненадата – всички очаквали, че при “поръчково” дело ще има и “поръчкова” ефективна присъда, пък накрая невинният човек поне се е отървал условно. Да, но отстрани тези ръкопляскания изглеждат различно – все едно най-после е хванат голям престъпник, който си е довел съмишленици в залата. И накрая го “пуснали”.

I Кой е основният осъден

Кирил Серебренников е голяма фигура за днешния руския театър. Той е в основата на две начинания, които вече са легендарни – създал е групата за експериментален театър “Студио Седем” (Седьмая студия), а след това и “Гогол център” – съвременно пространство, в което съжителстват кино, театър, лекции, дискусии, концерти и изложби.

Серебренников е на 51 години. Завършил е физика в родния си град – Ростов на Дон, но се занимава с театрална режисура още отпреди да влезе в университета. Противниците му най-редовно изтъкват това негово “непрофилирано” образование като недостатък.

Преди 8 години представители на столичната община събират кураж и назначават режисьора за шеф на тогавашния театър “Гогол”. Старата трупа го приема на нож, като организира подписки и митинги срещу него. Протестиращите твърдят, че Серебренников ще унищожи традициите и патриотизма в постановките и ще разруши националните ценности. И колкото повече пресата пише за това, че Серебренников променя една закостеняла естетика, променяйки по този начин и средата, толкова повече аргументи придобиват противниците му. Професионално го обвиняват в това, че иска да “скъса” с класическата школа на Станиславски, политически виждат в него опонент на режима, социално го обявяват за зло.

Междувременно Серебренников търси спонсори и въвлича артисти в идеите си, докато хората от старата трупа продължават да са на заплата. Заема и непопулярни за Русия обществени позиции. Той е против инвазията на Русия в Грузия, против сливането на църквата с държавата, защитник е на пънк групата “Пуси Райът” и на общността ЛГБТ.

I Делото

Първоначално Серебренников е привлечен като свидетел по делото, но през май 2017 г. е арестуван по обвинения в измама и незаконно присвояване в особено големи размери. Наложена му е мярка за неотклонение домашен арест. Срещу делото му протестират звезди на театралното изкуство от цял свят, като твърдят, че става дума за тормоз, който е политически мотивиран.

Заедно със Серебренников са обвиняеми продуцентът Юрий Итин (също осъден на три години условно), бившата служителка на Министерството на културата София Апфелбаум (осъдена да плати глоба и призната за виновна в небрежност, а не в измама) и режисьорът и продуцент Алексей Малобродски (осъден на две години условно). Първоначално има и пети обвиняем – счетоводителката Нина Масляева, но тя сключва споразумение с прокурора, като дава показания срещу останалите, така че нейното дело се разглежда отделно.

Според обвинението, което впоследствие е подкрепено и от съда, подсъдимите са присвоили 129 милиона рубли, които са били получени от тях под формата на грантове и на държавна субсидия – включително и за произвеждането на спектакъла “Сън в лятна нощ”, в чието съществуване прокурорът известно време се усъмнява. И докато се усъмнява, изисква нови експертизи и веществени доказателства, за подготвянето на които отива още енергия, но най-вече време. Време, в което Серебренников практически не може да работи адекватно.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)