Съкращават 100 души от Ловешката болница. Намаляват двойно леглата

Мога да прегледам бюджета на министерството и да направя всички възможни икономии за финансирането на общинските лечебници, обеща министърът

[ad id=“263680″]

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обяви по време на парламентарния контрол, че общинските болници са важни и ще направи всичко възможно за спасяването им. Той обясни и какви мерки смята да предприеме за спасяването на Ловешката болница.

Кирил Ананиев информира, че се подготвя проект на стойност 163 милиона лева. С парите ще се обновят сградите и оборудването на спешната помощ в цялата страна.

Министър Ананиев отговори на осем депутатски въпроси и питания, един от който бе относно стратегия за запазване и развитие на общинските болници. Негови автори бяха социалистите Георги Йорданов и Илиян Тимчев.

[ad id=“218001″]

„Мога да прегледам бюджета на министерството и да направя всички възможни икономии за финансирането на общинските болници“, каза Ананиев от парламентарната трибуна. И обясни, че финансирането на общинските болници е свързано с действащото законодателство, те се финансират на база на обем и цени, които се определят с Националния рамков договор. Министър Ананиев поясни, че може да се погледне и към онези клинични пътеки, които най-масово се използват от общинските болници, за да се прегледа структурата им и по възможност да се увеличи цената им.

[ad id=“218548″]

Кирил Ананиев обяви и плана си за спасяването на болницата в Ловеч – чрез съкращаване на легла – от 237, колкото са в момента, на 149, съобщи Епицентър. Болницата работи по договор с НЗОК за 193 клинични пътеки. Няма да се размине и без съкращаване на персонал – над 100 човека от административния персонал ще загубят работата си. Лекари обаче няма да се съкращават. Министърът беше категоричен, че лицата довели до това състояние болницата, ще бъдат наказани.

[ad id=“236480″]

Социалистите обаче не останаха доволни от отговорите на министъра на здравеопазването и внесоха искане за разисквания относно стратегията за запазване и развитие на общинските болници. По време на парламентарния контрол депутатът Георги Йорданов предаде списъка с 71 подписа, с което искането на БСП става задължително.

Разискванията ще се проведат по време на следващия редовен петъчен контрол.


image0 (9K)