Създателят на отровата, поразила Скрипал: Участвах в престъпление, съжалявам

Оръжие за масово избиване на незащитени хора – по този начин руският експерт по бойните отровни вещества Вил Миразянов описва отровата „Новичок”, по която в миналото е работил и за която се смята, че е била използвана срещу бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му в Лондон. В ексклузивно интервю за „120 минути” по бТВ живеещият в изгнание химик изрази мнение, че поразените от веществото никога няма да се възстановят.

[ad id=“225664″]

Той описа подробно начина на действие на „Новичок”, по трагична ирония на съдбата изпитан върху по-късно починал негов колега учен при лабораторен инцидент.

„Постепенно стигнах до извода, че химическото оръжие не е отбранително оръжие за отбраната на страната. Това е оръжие за масово избиване на незащитени хора – това оръжие има ужасно въздействие и, разбира се, затова усетих, че се занимавам с нещо престъпно”, подчерта Миразянов, който е бил арестуван след като разгласил информация за химическото оръжие.

[ad id=“263680″]

По думите му няма как терористи да се справят със синтезирането на новичока, а само Русия сред развитите държави притежава технология, която да позволява преноса на отровата в два отделни и слабо токсични компонента.

Цялото интервю можете да прочете: ТУК


image0 (9K)