Създават първия в света вертикален град-гора (СНИМКИ)

grad_gora (4)Първо бяха „зелените“ сгради, после започна да се говори за „зелени“ градове, а сега архитектите достигнаха нови „зелени“ висоти.

В покрайнините на китайския град Лиуджоу, намиращ се в планинската част на провинция Гуанси, започна строителството на първия в света вертикален град-гора, съобщи специализираното издание ArchDaily.com. Предвижда се там да живеят 30 000 души. Проектът (мастър план) е на италианското бюро „Стефано Боери архитекти“ и китайски партньори.

[ad id=“225664″]

Лиуджоу Forest City ще се простира на площ от 175 хектара (1750 дка) и ще има всичко необходимо за един съвременен град – апартаменти, офиси, хотели, училища и болници. Както вече се досещате – фасадите на всички сгради (от партера до покрива) ще са богато покрити с растения: общо 1 милион от 100 различни вида, в това число и 40 000 дръвчета.

grad_gora (1)

grad_gora (3)Фасадната растителност ще носи ползи за обитателите и за околната среда, действайки като пасивна охладителна система, като естествен звуков щит срещу шума от близката магистрала и като местообитание на птици и насекоми в допълнение към местната флора. Зеленината по сградите ще допринася и за пречистването на въздуха в района, като се очаква да абсорбира 10 000 тона въглероден диоксид годишно и да произвежда близо 900 тона кислород за същото време.

[ad id=“263680″]

Всяка сграда в уникалния град ще бъде планирана да е енергийно самостоятелна. Ще се използват геотермални системи за отопление и охлаждане на въздуха, а соларни панели на покрива ще произвеждат нужното електричество. Транспортът до центъра на Лиуджоу също е решен модерно – чрез високоскоростна жп линия и електромобили.

Концепцията за града-гора е на същото архитектурно бюро, което проектира комплекса Bosco Verticale (в превод от италиански – Вертикалната гора) в Милано. „Стефано Боери архитекти“ е автор и на проекта за небостъргачи-гори в китайския град Нанкин. Проектът за града-гора в Китай се очаква да бъде завършен през 2020 г.

Източник: Градът.бг

[ad id=“236999″]


image0 (9K)