Съжалявам те, г-н Гатев

ЧЕТЕМ СТАРИТЕ ВЕСТНИЦИ 25 ГОДИНИ НАЗАД
в-к „Септември” брой 63, 1990 г.
СЪЖАЛЯВАМ ТЕ, Г-Н ГАТЕВ
ОТКРИТО ПИСМО ДО АВТОРА НА СТАТИЯТА „ОПИТ ЗА ИДЕНТИФИКАЦИЯ НА ЕДНА МЛАДЕЖКА ПРОЯВА И НЕЙНИТЕ ОРГАНИЗАТОРИ”
Уважаеми господин Гатев, ще се опитам да те възприема като журналист, макар че ще ми бъде страшно трудно. Не претендирам, че имам познания върху тази професия, но съм сигурна, че се срещам за пръв път с човек, който така неумело си служи с перото. Логично ли е член на АСП да интервюира представители на Социалистическия младежки съюз и да бъде обективен? – Не, разбира се! Но ти надмина очакванията ми. Ще ми се да ти задам няколко въпроса, на които не искам отговор. Желанието ми е да се опиташ да си отговориш сам.
Кой ти даде информация, че най-важният акт в нашата акция е подписката за прибиране на реколтата? Виждаш ли смисъл в така построеното от теб изречение (виж собств. си статия) – „реколтата в Калояновец и в Горно Ботев ще бъде прибрана и без нашата подписка”. И защо точно в Калояновец и в Горно Ботево? Какво искаш да кажеш с изречението: „Пред една дълга опашка за месо СМС търси разграничаване от БСП”? Разбирам – опитваш се да бъдеш оригинален, но повярвай ми – звучи доста елементарно!
Вярно е, че съм член на БСП от няколко месеца (за уточнение държа да кажа, че първо станах член на СМС и тогава на С нямам причини да крия това. Но не ти ли се струва, че твърде некомпетентно разграничаваш и свързваш понятия като БСП, СМС, БДМ и ФБСМ?
Защо не отрази точно репликите на студентката от ВИФ – Таня Камбурова? Смяташ ли, че само ФИСД е представител на българската младеж? Според тебе къде е мястото на СМС на политическата сцена в страната? Някъде след неполитическата ФНСД ли? Не забравяй, че ние, членовете на СМС, също сме млади, имаме политически позиции и повече от 50 на сто от нас са студенти или са били студенти неотдавна. Искам да те питам и следното: стълбата, по която се движат СМС и ФНСД, да не би да се е обърнала от твоите разбирания?
Говориш за неплатен отпуск. За да си наясно със себе си, провери в съответната служба в ОбС на БДМ (знаеш отлично, къде се намира) и ще си сигурен, че отпускът ми е платен. Не е коректно да си служиш с факти, които са най-малкото неточни.
Държа да подчертая, че СМС не претендира за благовидност под прикритието на независима младежка организация. От прикритие не се нуждаем, защото ако беше по-компетентен, щеше да знаеш, че независимостта и самостоятелността на СМС е факт.
Като чета последната колонка на статията, се питам: Кой си ти, който даваш определението „неосъзнати” на членовете на СМС? Може би, според теб, ако бяхме членове на ФНСД, щяхме да сме осъзнати?! Нима смяташ, че някой от читателите е повярвал, че изявление от щатен работник в БДМ: „Аз работя на щат в БДМ, но работя за СМС”, е логично? Та това би означавало: „Аз получавам неоснователно заплата!”
Четейки статията ти, г-н Гатев, се питах непрекъснато какво си целял с изопачаването на характера на нашата изява и измислените от теб наши изказвания? Сега мисля, че те разбрах – опитвал си се да си внушиш, че си бил прав, когато извървя пътя от щатен работник на ОбК на ДКМС, щатен комсомолски секретар на Стопанския химически комбинат през АСО до АСП в СДС.
Съжалявам те, г-н Любо Гатев!!!
Мария СТОЯНОВА
член на БДМ, СМС и БСП


image0 (9K)