Съд и затвор си прехвърлят топката за болния от К-19 Банев, той-става все по-зле

Бизнесменът Николай Банев, който е с ковид-19, продължава да се влошава, а Спецсъдът, МВР и затворническата администрация си прехвърлят топката и отказват да му осигурят качествено лечение, алармираха от семейството му.

Съдия Красимир Комсалов от Специализирания наказателен съд вчера отказа настаняване му в болнично заведение. Той първо поиска да се направи ПСР тест, а след това попита МВР дали специализираната им болница има ковид отделение.

Днес вторият тест на Банев е излязъл и е положителен, а от здравното заведение са уведомили с писмо съдът, че нямат легла за лечение на заразени с ковид.

В същото време обаче съдията вече е излязъл в отпуск, а дежурният съдия в СПнС Мариета Райкова е написала резолюция, с която се позовава на чл. 253 от Закона за изпълнение на наказанията и прехвърля казуса към директора на затвора.

„Влизаме в Параграф 22! Утре е 3-ти март и в затова няма конвой. Т.е. – няма кой да го заведе в болница. В най-добрия случай, при благоразумност от страна на директора на затвора, Николай ще бъде преместен в ковид отделение в четвъртък, на 6-ия ден от поставянето на диагнозата. В момента той продължава да е в изолатора, без елементарни условия. Не са му позволили дори да си вземе тоалетни принадлежности, чехли и кърпи. Дават му на сляпо антибиотици, за които не е тестван, а той е силно алергичен. Дано Бог е с него!“, каза пред Флагман.бг съпругата му Евгения Банева.

Защитата на Банев пита кой ще носи отговорност, ако с него се случи нещо, след като в последните два дни са свидетели на колективно прехвърляне на отговорност, което не изглежда никак случайно, а някак си много координирано.

Адвокатите на бизнесмена припомнят, че затворническата администрация вече 6 пъти ревизира решение на съда с абсурдни обяснения. Магистратите досега на няколко пъти са се разпоредили Банев да бъде извеждан от затвора, но от затвора отказвали с обяснение, че нямали наличен конвой.

Флагман.бг

 


image0 (9K)