Съдът се усъмни в показанията на полицай и отмени мерките на шестима протестиращи

Протестът на 2 септември 2020, на който се стигна до сблъсъци между протестиращи и полиция

 

ВИДЕО: Кой пострада и как пострада? Картини от една паметна нощ

Мерките за неотклонение, определени на шестима протестиращи, бяха окончателно отменени в четвъртък от Софийския градски съд. Причина за решението са съмнителни показания на полицай, участвал в охраната на масовия антиправителствен протест в София на 2 септември. Служителят на МВР Христо Шоколаров е свидетелствал, че е видял хулигански действия на общо седем души на различни места, но по едно и също време.

Въпросните демонстранти са участвали в големия протест в сряда миналата седмица, определен от организаторите като „Велико народно въстание“. Той се проведе по време на първия работен ден на депутатите в сградата на бившия Партиен дом.

През деня се стигна до сблъсъци между протестиращите и полицейския кордон, а вечерта в района на Ларгото се появиха десетки млади мъже, които започнаха да замерят униформените с бомбички, факли, бутилки и камъни. Това доведе до разпръсването на протеста със сила и десетки арести, а много демонстранти се оплакаха от полицейско насилие, включително журналисти.

 

ВИДЕО: „Ще го удушите“. Арести, лютив спрей и сблъсъци на протеста

В четвъртък Софийският градски съд отмени на втора инстанция паричните гаранции на Марио Николов, Кристиан Ангелов, Мартин Аксентиев, Никола Владимиров и Любомир Аксентиев, както и ареста, наложен на Димитър Тодоров.

Основната причина беше, че полицаят Христо Шоколаров е единственият очевидец на действията на шестимата. Той твърди, че протестиращите са извършили хулигански действия срещу колегите му.

СГС прие, че няма как униформеният по едно и също време да ги е наблюдавал на едно място и едновременно с това да е бил очевидец на агресия, проявена от задържан по друго дело за хулиганство – Александър Иванов. Затова и магистратите не приеха като годно доказателство показанията на Шоколаров и изпратиха копие от определението си на Софийската районна прокуратура. Целта е разследващите да извършат проверка дали полицаят е лъжесвидетелствал.

Наред с това СГС посочи в мотивите си, че липсват данни да е правено изследване на шестимата протестиращи, което да потвърди, че те действително са пипали пиротехнически средства, както пише в обвиненията им. По делото не са представени и видеозаписи, които да потвърждават тезата на прокуратурата.

Протестиращият Александър Иванов, срещу когото полицаят Шоколаров също е свидетелствал, също вече е с променена мярка за неотклонение – от „задържане под стража“ в гаранция от 500 лв. На друг задържан на въпросния протест – Йордан Тумбарков, който досега беше с гаранция от 500 лв., беше определена най-леката мярка – „подписка“. СГС смекчи и гаранцията от 600 лв. на Евгений Иванов в „подписка“.

Борис МИТОВ Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. 


image0 (9K)