Съдът регистрира партия „Да, България“

Партията на Христо Иванов „Да, България“ днес е получила регистрация в съда. Това съобщиха от формацията минути след като приключи първото открито заседание, на което бяха разгледани документите на формацията във фирменото отделение на Софийския градски съд. Иванов и част от ръководството на формацията присъстваха на делото.

Прокуратурата не възрази срещу регистрацията и заяви, че са спазени всички законови изисквания за регистрация на политическа партия. Това беше и преценката на съдията. Партията беше регистрирана под името „Движение Да България“, заедно с нейния устав и национален съвет от 102 членове и председател бившият правосъден министър Христо Иванов. Решението подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд в 7-дневен срок, но Христо Иванов не очаква такова действие от страна на прокуратурата. Това означава, че „Да България“ ще може да участва на предстоящите парламентарни избори на 26 март.

Съдът по правило има 14-дневен срок да обяви решението за регистрация на партия. В молбата си „Да, България“ са се възползвали от законовата възможност и са поискали съдът да се произнесе в първото откритото съдебно заседание.

Според Закона за политическите партии решението по молбата за регистрация подлежи на обжалване или протест в 7-дневен срок пред Върховния касационен съд. В 14-дневен срок от подаване на жалбата или протеста Върховният касационен съд се произнася с решение, което е окончателно. В случай, че няма обжалване СГС в 7-дневен срок от влизане в сила на решението за регистрация вписва политическата партия в регистъра на политическите партии.  В закона изрично пише, че партията „придобива качество на юридическо лице от деня на вписването“ в регистъра на политическите партии в Софийския градски съд.


image0 (9K)