Съдът публикува мотивите за освобождаването на убиеца Полфрийман

Софийският апелативен съд публикува мотивите за предсрочното условно освобождаване на Джок Полфрийман, осъден на 20 г. затвор за убийството на Андрей Монов. Според съда австралиецът е излежал повече от половината си присъда, а ако се приспаднат и дните, в които е работил, всъщност на Полфрийман му остават 6,5 г. затвор. Освен това според съда той е изплатил част от обезщетението към близките на убития студент, съобщава БНТ.

Според мотивите на съдебния състав с председател съдия Калин Калпакчиев, Джок Полфрийман не представлява обществена опасност и се е поправил достатъчно в затвора. Това е другият основен мотив, с който съдът приема, че той може да бъде предсрочно освободен.

Най-вероятно Джок Полфрийман няма да излезе днес като свободен гражданин. Според БНТ той не притежава валиден документ за самоличност, тъй като австралийският му паспорт е с изтекъл срок на валидност, поради което Полфрийман ще бъде предаден на Дирекция „Миграция“ в МВР и ще бъде настанен в Центъра за временно настаняване на чужди граждани в Бусманци. Следва той да направи постъпки пред австралийското посолство в Атина, което отговаря за България, за да му бъде издаден пасаван. Едва след като той бъде издаден и изпратен в България, Джок Полфрийман ще може да бъде освободен.

Въпросът е обаче какво се случва с онази част от обезщетенията, които са на обща стойност 400 хил. лв. и които той не е изплатил.


image0 (9K)