Съдът оправда гинеколог, осакатил жена при аборт

Жена, която е осакатена при аборт, поиска обезщетение от видински доктор, но съдът  го оправда, научихме от BulNews.

[ad id=“225664″]

Случаят е от 28 юли 2015 година, когато С.К. потърсила местния гинеколог В.Н. за да прекрати нежелана бременност. Медикът приел жената в частния си кабинет и направил опит да извърши аборта, но неуспешно. На 7 август, жената отново посетила гинеколога и по думите й тогава лекарят умъртвил плода.

Ден по-късно жената била приета по спешност в болница. При прегледа се установило, че плодът няма сърдечна дейност, но нямало как да се разбере каква е причината за смъртта.

В обвинителният акт е записано, че преди да направи манипулацията докторът не е установил липсата на медицински противопоказания и не е осигурил извършването в 10-дневен срок на необходимите изследвания. Така поради немарливост лекарят наранил маточната шийка на жената, с което й причинил гнойно възпаление на матката и в коремната й кухина. Действията му довели до оперативно отстраняване на матката и яйчниците на жената на 8 август същата година.

[ad id=“263680″]

Заради фаталните последствия жената предявила граждански иск в размер на 45 000 лева, който обаче бил отхвърлен от магистратите, които изцяло оправдали действията на доктора.

В мотивите си за оправдателната присъда магистратите посочват, че жената е настоявала да й бъде направен аборт, тъй като смятала, че не може да отглежда още едно дете. Въпреки обясненията на лекаря, че прекъсването на бременността е невъзможна и много рискова желанието на пострадалата било да й бъде направен аборт и тя подписала декларация за намеренията си. Преди докторът да предприеме действия по аборта, пациентката ходила при други специалисти, от които също поискала да прекъснат бременността й, но всички й отказали.

Заради многото прегледи магистратите смятат, че не е категорично доказано от кога е датирал възпалителният процес в тялото на жената и няма как да се докаже по категоричен начин, че именно д-р В.Н. е виновен за състоянието на пострадалата. Заключението на медицинските експерти по делото също било разнопосочно.

[ad id=“225664″]

Така въпреки увереността на потърпевшата, че именно доктор В.Н. е причина да остане без детеродни органи, магистратите не намерили достатъчно неопровержими доказателства и оправдали лекаря. Решението е окончателно и не подлежи на касационно обжалване или протестиране.
dunavmost.com


image0 (9K)