Съдът в Пловдив погна жена, източила 370 бона за къща за гости

Управителка на фирма, източила евросредства в размер на371 520 хиляди лева по аферата къщи за гости, се сдоби с обвинителен акт. 58-годишната жена е уличена, че е кандидатствала за финансиране през програмата за изграждане на „къщи за гости“. Тя е взела парите, построила е имот в Батак, ала го е използвала изцяло за лична вила.

Окръжна прокуратура – Пловдив вече е повдигнала обвинения на жената заради представени фалшиви сведения като е подвела ДФ „Земеделие“ – Областна дирекция „Земеделие“- гр. Пазарджик и Дирекция „Оторизация на плащанията по прилагане на мерките за развитие на селските райони“ – Пловдив, за да получи пари, а всъщност е ощетила бюджета.

Към този момент разследващите са установили, че търговското дружество е било регистрирано през 2008 г., като управител и собственик на 50 % от капитала била обвиняемата М.Я.

През м. юни 2008 г. дружеството придобило недвижим имот – дворно място в Батак, обл. Пазарджик. След проведено общо събрание на съдружниците, било взето решение да кандидатстват пред ДФ „Земеделие“ за финансово подпомагане по Програмата за развитие на селските райони за изграждането на къща със стаи за гости в имота в гр. Батак.

Дружеството било одобрено и бил сключен договор с ДФ „Земеделие“, съгласно който следвало, със собствени средства да бъде изградена Къщата за гости. По договор след привеждането й в годност за експлоатация, от ДФ „Земеделие“ трябвало да преведат 68 % от одобрените разходи по проекта или сумата от 371 520,84 лв.

Срещу това, дружеството се задължавало в продължение на 5 години къщата за гости да функционира, съгласно посочените параметри в представения бизнес план – да приема гости, да развива туризма в общината и да осигури трудова заетост за 7 служители.

На 12 юни 2012 г. обектът бил завършен и на практика можел да функционира по предназначение – Къща за гости. Във връзка с това, на 23 октомври 2012 г. обвиняемата М.Я. подала заявка за плащане в Дирекция „Оторизация на плащанията по прилагане на мерките за развитие на селските райони“ – Пловдив, като на 3 декември 2012 г. по сметка на дружеството била изплатена сумата от 371 520,84 лева, пише trafficnews.bg.

Въпреки това, обвиняемата не започнала туристическа дейност, съгласно заявеното от нея при кандидатстването за финансиране, не назначила персонал в Къщата за гости, която никога не функционирала по предназначението си, а се използвала като къща за лични нужда на М.Я.

Спрямо обвиняемата е определена мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на 10 000 лева.

Предвиденото в закона наказание за деянието, в което е обвинена, е от две до осем години затвор.

Досъдебното производство е образувано след извършена проверка, възложена от Върховна касационна прокуратура на Главна дирекция „Национална полиция“ на проектите за изграждането на къщите за гости в страната.

 


image0 (9K)