Съдът върна в ареста Елена Динева

Специализираният апелативен наказателен съд отмени наложената мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 1,5 милиона лева на съпругата на Васил Божков – Елена Динева, и я върна в ареста, съобщи „24 часа“.

Пред седмица спецсъдът пусна на свобода Елена Динева срещу гаранция от 1 500 000 лева. Определението беше обжалвано и от двете страни, като прокуратурата настоява тя да остане за постоянно в ареста. Жената до Божков е съдружник с голяма част от другите участници в твърдяната престъпната група. На 29 и 30 януари при претърсване в дома ѝ са иззети телефони, компютър и дискове с документи и отчети на хазартните фирми.

Шефът на Специализарания апелативен наказателен съд Георги Ушев реши, че Елена Динева да повлияе на свидетелите, както имало достатъчно доказателства за обоснованото предположение, че тя е част от организираната престъпна група.

В момента съпругата на Васил Божков е все още в зала 4 заедно с адвокатите си. Очаква се тя да бъде задържана в залата. Двамата й адвокати напуснаха съда без нея. Те отказаха коментар.

По време на заседанието обвиняемата говори в своя зашита пред съда, като предупреди, че ще бъде изключително емоционална.

„Моите интереси са изцяло в културата, имам приятели писатели, спортисти, не съм се занимавала никога с „Националната лотария“, заяви Елена Динева.

Съпругата на Васил Божков посочи, че е завършила икономика, след това ВИАС, занимавала се е с реклама и маркетинг в началото на кариерата си, но никога не и с лотарийните игри.

„Днес разбрах, че съм обществено опасна, защото съм се ползвала с авторитет и доверие, но това може само да ме ласкае“, каза още тя.

Преди делото съпругата на Божков помоли да прочете някои от разпитите на свидетелите. Пред съдиите тя каза, че единият от тях е градинар, другата е хигиенистка в кухнята, имало и три рецепционистки от офиса на ул. „Московска“, които даже не познавала.

Разпитаният за пореден път тази сутрин Цветомир Найденов, който е основен свидетел по делото, Динева не била виждала от повече от 3 години. По повод на неговия разпит тя каза, че много мръсно и гнусно я е квалифицирал като човек. Със съпруга й били женени от много дълго време и влиянието можело да е и уважение. В семейството те нямали практиката да коментират бизнес ангажиментите на Васил Божков през деня. Динева се възмути от това, че в показанията си Цветомир Найденов едва ли не твърдял, че тя била организирала убийство. Това даже и няма да го коментирам, посочи Динева.

„Гнус ме е и да кажа твърдението, че едва ли не съм знаела за някакви изнасилвания“, допълни тя. По повод на разпитите бизнесдамата каза, че това, което видяла, излизало извън всякакви граници. Това били доноси.


image0 (9K)