Съдия Раденков излиза на свобода срещу парична гаранция от 8 хил. лева

Съдия Йордан Раденков, обвинен в подкуп и пране на пари, излиза на свобода срещу парична гаранция от 8000 лв.Това реши Софийският градски съд, който разгледа мярката му за неотклонение.

Съдът прие, че може да се направи обосновано предположение, че Раденков е взел подкупи, но не и по обвинението за пране на пари.

На заседанието стана ясно, че получените два плика, в които според прокуратурата имало 1050 лв. от две нотариални кантори, всъщност съдържали 400 лв. общо.

Нямало доказателства и за това, че 35-те хил. лв., открити в картини в дома на магистрата, са от престъпна дейност.

Според съда няма опасност Раденков да се укрие или да извърши друго престъпление. Затова той бе освободен срещу парична гаранция. Решението подлежи на обжалване и протест. Прокуратурата ще протестира решението пред Софийския апелативен съд.

Припомняме, че шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов обяви, че са получили информация за корупционни практики, които въпросният съдия упражнявал още през октомври 2016 г.

По думите му, критичният момент по случая били последните седмици, тъй като Раденков променил стереотипа на действие по корупционните схеми.

Съдия Раденков излиза на свобода срещу парична гаранция  от  8 хил. лева.

източник: news.bg


image0 (9K)