Съдиите погват техен колега в Бургас, осъдил журналисти

На извънредно свое заседание съдийската колегия на Висшия съдебен съвет единодушно с 10 гласа „за“ прие Декларация във връзка с протести на журналисти по повод решения на Районен съд гр. Бургас и последващи публикации в медии. Колегията реши още да бъде извършена проверка на работата на техният колега от Бургас съдия Калин Кунчев от Районен съд Бургас, съобщиха от пресцентъра на ВСС.

[ad id=“263680″]

=

Заседанието бе с единствена точка в дневния ред приемане на Декларация във връзка с протести на журналисти по повод решения на Районен съд гр. Бургас и последващи публикации в медии.

По-рано днес, Комисията по Професионална етика реши да бъде възложено на Етичната комисия при Окръжен съд – Бургас и ИВСС да извършат пълна и всеобхватна проверка, с оглед твърденията за неетично поведение и уронване престижа на съдебната власт от Калин Кунчев – съдия в Районен съд – Бургас.

Комисията по Професионална етика (КПЕ) към Съдийската колегия на ВСС се самосезира във връзка с излъчен материал на 15.01.2018 г. в предаването „Тази сутрин“ на Би Ти Ви – директно включване по повод протест на журналисти пред Съдебната палата в гр. Бургас. Към преписката бяха приобщени Декларация и подписка от журналистическата колегия в гр. Бургас с рег. индекс ВСС – 526/16-01-2018 г., получени днес в 11:57 часа на електронната поща на ВСС. В декларацията, адресирана до КПЕ се настоява за ревизиране на професионалната дейност на съдия Кунчев.

Припомняме, че журналистите от Бургас вчера – 15 януари, изпратиха отворено писмо до 15 институции, сред които и ВСС, в което обвиняват за осъдителното решение съдия Кунчев.

[ad id=“218548″]

..

Те са осъдени заради побоя в дискотека „Джубокс“ от 2012 г. – само заради заглавието „Биячите от „Джукбокс“ остават в ареста“. В официалното съобщение на институциите оттогава обаче пише „обвинените за побой“, а впоследствие Низамов е оправдан на всички инстанции.

Затова съдията по едното дело присъжда 2000 лв. на Ловеца на бежанци (от поискани 20 000 лв.), като приема за съставомерна именно квалификацията от заглавието. Именно това даде повод и на медии да се възмущават от постановлението на Кунчев – че давал съвети как се пишат заглавия:

[ad id=“218001″]

..

„…коректно заглавие на процесната публикация би било например “Обвинените за побоя над охранител в “Джубокс“ лица остават в ареста“ или “Бургаският окръжен съд уважи протеста на прокуратурата и взе мерки за неотклонение “Задържане под стража“ спрямо обвинените за нанасянето на побой над охранител в дискотека “Джубокс“ бургазлии“, заключава съдията.

Журналистите – напротив – твърдят, че на базата на стари негови осъждания за побой и многобройни криминални регистрации са нарекли Низамов „бияч“. Перата обаче е реабилитиран днес по тези присъди, т.е. фактът на осъждането му де юре не съществува.

http://BNews.bg

 


image0 (9K)