Съдебно решение: Мобилният телефон причинява тумор на мозъка

Съд в Италия реши, че прекомерната употреба на мобилен телефон може да доведе до развитие на доброкачествен мозъчен тумор. Това съобщава британското издание „Гардиън“.

Съдът в северния италиански град Иврея присъди на мъж пенсия, която ще бъде изплащана от държавата.

57-годишният Роберто Ромео твърди, че служебните му задължения го принуждавали да употребява мобилен телефон по 3-4 часа всеки работен ден в продължение на 15 години.

„Аз нямах избор. Трябваше да използвам мобилния си телефон, за да разговарям с колеги и да организирам работата. В продължение на 15 години аз се обаждах през цялото време – от дома си, от колата“, споделя Ромео.

Той допълва, че започнал да усеща, че дясното му ухо е блокирано през цялото време. Открили му тумор, който за щастие бил доброкачествен. Мъжът обаче повече няма да може да чува, защото се е наложило лекарите да премахнат слуховия му нерв.

Поради това съдията му присъдил компенсация в размер на по 500 евро на месец. Те трябва да бъдат изплащани от националната осигурителна схема на Италия, която покрива трудови злополуки.

Научни изследвания – за потенциалните здравни рискове от мобилни телефони, до голяма степен показват, че те не представляват сериозен риск за човешкото здраве при нормална употреба.

По-интензивната употреба може да представлява известен риск, твърдят авторите на други изследвания. Много експерти казват, че е твърде рано, за да се направи правилна оценка на това, което представлява сравнително нова технология.

news.bg


image0 (9K)