Съдебният инспекторат ще проверява шефа на ВКС Лозан Панов заради казуса „Иванчева“

Със седем на шест гласа съдийската колегия реши, че Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) трябва да провери проверката, която председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов възложи на делата за мерките за неотклонение на бившия кмет на „Младост“ Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова в Апелативния спецсъд.

Съдебните инспектори трябва да установят дали назначената от Панов проверка е накърнила независимостта на съда, съобщава „Дневник“. Срещу решението, до което се стигна след 2 часа дискусии, се обявиха Панов, Атанаска Дишева, Олга Керелска, Цветинка Пашкунова, Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев.

Повод за дискусията днес в съдебния съвет стана писмо от 11 съдии от Апелативния спецсъд, които, след като Панов разпореди да бъдат проверени делата за мерките на Иванчева и Петрова, поискаха становище от ВСС:

– правомерно и допустимо ли е да се нарежда проверка, включваща и неприключило производство по чл. 270 от НПК, в срока на произнасяне на компетентния съд, без никакви данни и посочване на каквито и да е фактически основания за отклонения в разписаните правила за организацията на дейността на съдебния орган, и съставлява ли това опит за оказване на влияние върху вътрешното убеждение на съдиите, на които предстои да се произнесат по спорния предмет

– дали „съставлява проява на тенденциозно отношение към специализираните съдилища и в частност към АСНС, предвид обстоятелството, че спрямо никой друг съдебен орган в страната не са били предприемани проверки при идентични условия“.

На редовното заседание на съдийската колегия във вторник обсъждането на този въпрос беше отложен като кадровците решиха да питат апелативните спецсъдии дали проверката е повлияла на вътрешното им убеждение (съдийската независимост), защото това могат да го кажат само те. На проведено в сряда общо събрание те са решили да отговарят на съвета така: „Не твърдим и в становището си не сме твърдели, че е нарушена независимостта ни“. Като повтарят искането си ВСС да вземе становище дали е проявена тенденциозност към тях и дали проверката, разпоредена от Панов, е правомерна и допустима, уточнява news.lex.bg.


image0 (9K)