Съдебната сага се заплита. Делата за парк „Росенец“ станаха четири

Съдебната сага около имота в бургаския парк „Росенец“, ползван от почетния председател на ДПС Ахмед Доган, още повече се заплете, след като Върховният административен съд (ВАС) отмени решението по още едно дело, свързано с казуса. В резултат от това предстои Бургаският административен съд да разгледа вече общо четири процеса за „Росенец“ по същество – един за събарянето на незаконна постройка на плажа, един за статута на самия плаж и други два – за пътя до крайбрежната ивица.

През последните години достъпът до този бряг беше блокиран. Именно това доведе до сблъсък на съпредседателя на „Демократична България“ (ДБ) Христо Иванов с гардове на Национална служба за охрана (НСО) през миналия юли. Последваха две уволнения на охранители и по-леки наказания за други четирима. Акцията на Иванов провокира и масов протест на плажа до резиденцията на Доган, при който имаше и сблъсъци с полицията.

През август прокуратурата обяви, че е открила редица нарушения и липси на разрешителни и проектни документи за кея и за постройки в имота, ползван от почетния председател на ДПС. Дори беше съобщено, че са установени данни за документно престъпление, но досега липсва нова информация по случая.

Община Бургас, на чиято територия е имотът, издаде заповед за събаряне на една от постройките на плажа, а местната кадастрална служба започна процедура за официалното документиране на крайбрежната ивица като плаж. Междувременно Общинският съвет в града отмени свое решение от края на април 2020, с което статутът на пътя до брега беше променен от общински в частен. Това беше част от новия Подробен устройствен план (ПУП) на „Росенец“, предвиждащ премахване на улици, изграждане на нови и окрупняване на имоти.

Именно последната част от развитието на тази хронология предизвика и серия от жалби пред съда. Първата от тях беше на няколко граждани на Бургас, които оспориха новия план за парка, прието от местните съветници на 28 април миналата година. Административният съд в града обаче остави жалбата им без разглеждане, защото прие, че никой от тях не е собственик на имот в „Росенец“ и затова нямат правен интерес да обжалват. ВАС потвърди това определение.

I Незаконната постройка и статутът на плажа

Последва жалба от арх. Калин Тихолов срещу заповедта за събаряне на двуетажната постройка на плажа до резиденцията на Доган. Архитектът е представител на фирмата „Стрейтлайн“, притежаваща имоти в парка, включително и част от парцела, върху който е построен т.нар. сарай. Бургаският административен съд остави без разглеждане тази жалба, тъй като строителят на постройката официално се води неизвестен, а „Стрейтлайн“ не представя по делото нотариален акт.

Въпреки това ВАС отмени това определение, позовавайки се само на данъчна декларация, в която е записана постройката. Така това стана първото дело, което предстои да бъде разгледано във връзка с „Росенец“. Първото заседание на Бургаският административен съд по него е насрочено за 3 февруари.

„Постоянна и непротиворечива е практиката на ВАС, че когато заповедта за събаряне на постройка е издадена срещу неизвестен извършител, какъвто е случаят, тогава всеки който докаже по някакъв начин права (не само право на собственост) върху постройката, предмет на събаряне, има право на жалба срещу тази заповед. От значение по този вид дела е само дали има наличие на правен интерес по отношение на постройката, която е предмет на събаряне“, обясни в понеделник в своя позиция председателят на ВАС Георги Чолаков.

Калин Тихолов атакува в съда и заповедта на бургаската Служба по геодезия, картография и кадастър (СГКК) за вписване на плажа в „Росенец“ като „крайбрежна плажна ивица“ с трайно предназначение на територията като „защитена“. Това дело е насрочено за разглеждане по същество в Бургаския административен съд на 24 февруари. Успоредно с това, Тихолов атакуа пред съда предварителното изпълнение на заповедта за вписване на плажа, но магистратите оставиха жалбата му без разглеждане. Това определение обаче подлежи на обжалване пред ВАС.

I Новият план за „Росенец“ и оттеглянето му

Междувременно в Буграския административен съд бяха заведени още две жалби. Едната е срещу приемането на новия план на „Росенец“ на 28 април 2020 г. и е подадена от една фирма и едно физическо лице. Другата беше отново от „Стрейтлайн“ заедно с фирмата „Хермес солар“, която е официален собственик на имота, ползван от Доган. Те атакуваха решението на Общинския съвет в Бургас от 28 юли 2020 да оттеглят това от края на април.

Бургаският административен съд спря делото по първата жалба до произнасяне по това, образувано по жалбата на двете близки до Доган фирми. В същото време той остави без разглеждане претенциите на „Стрейтлайн“ и „Хермес солар“, приемайки, че те нямат правен интерес. ВАС обаче отмени определенията на първата инстанция и по двете жалби и сега те трябва да бъдат разгледани по същество от съда в Бургас.

Така броят на делата, които досега са образувани вследствие на събитията на „Росенец“ през миналото лято, набъбна до четири. Докато те не приключат с влязло в сила съдебно решение, случаите с пътя, плажа и незаконната постройка на брега в бургаския парк ще останат висящи.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)