Съдбовен път помага на измамник

Скоро ще стане една година, откакто съм при съпруга ми в чужбина. Всичко между нас е в рамките на нормалното.

[ad id=“225664″]

Този път проблемът е с бившия работодател на съпруга ми. Той помогна на мъжа ми да отиде при него на работа, за което съпругът ми си плати с голяма сума в евро. Година след това съпругът ми започна работа при него, а след още една година го уволни.

Проблемът е, че откакто мъжът ми е в чужбина, този човек под един или друг предлог взима пари назаем от него, които впоследствие не връща с оправданието, че в момента няма пари. Нито една заплата не е изплатена в целия си размер за времето, в което мъжът ми е работил в неговата фирма. Тук оправданието му е, че все не е получил достатъчно пари, за да се издължи в целия размер – и така отлага месец за месец, вече година и два месеца.

Откакто и аз съм в чужбина, започнахме по-често да искаме да ни върне парите, а той започна да ни заплашва, че ще ни прави мизерии, докато ни съсипе. Почти сме прежалили парите, които са му дадени на ръка и без документ. Мъжът ми иска да заведе дело за неизплатените заплати съгласно подписания договор и да си търси правата. Знам, че цялата история се свежда до поговорката „Не е луд този, който яде баницата, а този, който му я дава“, но такъв е мъжът ми – наивен до глупост. Има ли шанс да се справим с този човек, ако мъжът ми си потърси правата по законен начин? Дали ще ни остави на мира или ще продължи да ни тормози за това, че вече не може да „смуче“ повече пари?

Аз правилно ли постъпвам, като се намесвам в техните взаимоотношения и държа съпругът ми да си получи парите по договор?

[ad id=“236993″]

Алена отговаря:

Когато съпругът ти замина да работи зад граница, а и ти след него, не ме попита дали трябва да заминавате и дали работа в чужбина ще ви донесе полза или проблеми!

Имахте проблеми от друго естество, които сякаш повече те вълнуваха. Да не говорим, че държавата, в която сте, не е най-добрата възможност за работа и продължително пребиваване.

След като си направих проверката, установих, че нито ти, нито твоят съпруг имате категоричното изискване, произтичащо от Съдбовния път, да живее и работи зад граница. При някои хора липсата му усложнява живота им в странство, но въпреки това успяват. При други се появяват трудно поправими до непреодолими проблеми, както е при вас.

Мъжът, който ви мами и ви дължи пари, има Съдбовен път, позволяващ му да работи и живее в чужбина и каквото да се случва, той ще успява да излиза от кризите, през които минава, но не и вие, ако сте там. Той добре знае, че не можете да го съдите там, където сте, съгласно законодателството на ЕС и затова ви се заканва и тормози.

Съпругът ти е очаквал бързи приходи, да не говорим, че си е създал проблеми заради датата си на  кармична разплата заради сумата, която е платил, за да замине за чужбина. Кармата му е вече натоварена заради проявената недалновидност. Изгорели сте с нея, но явно ще се лишите и от другите дадени назаем пари, след като за тях няма документ. За мен вашето поведение е необяснимо.

Единственият полезен съвет, който мога да дам на вас и на други българи в положение като вашето зад граница, е да заведете делото в България, въпреки че ще стане много по-бавно, но все пак дължащият ви пари човек вероятно има имущество в България, което да запорирате.

Ако държите да живеете и работите зад граница, ви съветвам да смените държавата веднага! Не забравяй, че след като не ви е заложено да сте в чужбина, може и в друга държава да не успеете да се установите по начина, по който мечтаете.

Автор: Светлана Тилкова – Алена


image0 (9K)