Съветът за сигурност на ООН с извънредно заседание утре по повод решението на Тръмп за Ерусалим

Съветът за сигурност на ООН ще заседава извънредно утре по повод решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел, съобщи Ройтерс.

[ad id=“263680″]

Заседанието е свикано по настояване на Боливия, Египет, Италия, Сенегал, Швеция, Уругвай, Франция и Великобритания.

Този ход на американския президент предизвика „сериозно безпокойство“ в Европа, изразено лично от дипломат номер 1 в ЕС Федерика Могерини, според която перспективите за мир в региона са поставени под риск.

Иран заклейми решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел и предупреди, че то ще предизвика нова интифада /палестинско въстание/, предаде Франс прес, цитирана от БТА. В комюнике на иранското външно министерство се посочва, че „провокативното и неразумно решение“ на САЩ ще предизвика нова интифада, по-радикални действия и вълни от гняв и насилие.

Иранското външно министерство „призовава международната общност, влиятелните държави и особено мюсюлманските страни, да попречат на изпълнението на това решение на САЩ, което е в изгода единствено на ционисткия режим, за да се запази стабилността в региона“.

Източник: offnews.bg


image0 (9K)