Съветник на президента се оплаква, че главният секретар го изнудва, Радев го уволнява?!

Съветник на президента се оплаква, че главният секретар го изнудва, Радев го уволнява за 3 дни – раследване на 24 часа – публикуваме с разрешението на 24 часа

Истинска турбуленция в екипа на “Дондуков” 2 много преди да избухне скандалът с чат приятелството между бизнесмена Бобоков и секретаря на държавния глава по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов

Офицерска битка между двама ключови съветници на президента Румен Радев завършва с досъдебно производство в прокуратурата, заведено на неизвестно коя дата през 2018 г. Никой обаче извън “Дондуков” 2 не научава за скандала.
За историята, в която има и сюжет за изнудвате с едни “200 хиляди лв.”, до ден днешен няма съобщение нито от президентството, нито от държавното обвинение, което разследва случая.

Герои в стаявания досега скандал са главният секретар на президентството Димитър Стоянов, прочул се след записи от СРС-та по разследване за злоупотреби с договор за армията. (Виж карето долу), и Илиан Алипиев – бивш съветник по сигурността и отбраната на Румен Радев.
Изненадващата поява на Алипиев в понеделник, в 11 часа, на разпит в сградата на следствената служба към Софийската градска прокуратура на ул. “Съборна” 7 провокира “24 часа” да зададе официално въпроси на обвинението и президентството.
Бившият съветник по отбраната и сигурността остана при следователите час и половина. На излизане той обясни, че подписал декларация да не издава информация от разследването.
Най-вероятно обаче сигналът, по който е образувано досъдебното производство, е бил подаден от самия него.
Какво стои зад това обвито в мистерия разследване?
На 27 март 2018 г. Алипиев пише докладна до президента, с която го сезира, че Димитър Стоянов – негов пряк началник, му оказва натиск.
Според твърденията на Алипиев главният секретар системно възпрепятства изпълнението на служебните му задължения. Още същия ден, в който получава докладната, Радев прави очна ставка между двамата и ги уверява, че ще изясни случая.
Само 3 дни по-късно обаче, Алипиев е освободен с указ.

Главният секретар Димитър Стоянов и до днес е начело на администрацията на “Дондуков” 2, което показва чия страна е взел Румен Радев в битката между двамата офицери за влияние върху президента.
Проверка на “24 часа” установи, че Илиан Алипиев е бил съветник на Радев по сигурността едва 13 месеца. Преди това е заемал различни длъжности в Министерството на отбраната и в системата на МВР. За кратко е бил и шеф на Държавния резерв. Завършил е Висшето военно училище “Г. Бенковски” и Военната академия. Вероятно именно поради тази му биография Алипиев е бил съветникът в екипа на Радев, на когото е било възложено да анализира текущи процеси в държавата с висок корупционен риск.
На Илиан Алипиев му се налагало да общува и с представители на специалните служби. Това обаче не се харесвало на главния секретар Димитър Стоянов, научи “24 часа” от служители на “Дондуков” 2.
В екипа на президента неофициално наричат Димитър Стоянов “шефа”, а офицерите, които работят в президентството, “зелените чорапи”.
Обтегнатите отношения между двамата мъже станали видими и за останалите в екипа на Радев. Най-любопитният детайл в цялата история е една тотопечалба на съпругата на Алипиев от времето преди той да стане високопоставен чиновник. Сумата била крупна, говори се за шестцифрено число. Още при встъпването в длъжност главният секретар на президента се интересувал дали е истина, че съпругата на Алипиев е спечелила от тотото няколко милиона лева.
В следващите месеци Стоянов често питал дали се живее добре с едни 200 хиляди. Спечелената сума от съпругата на Алипиев била много по-голяма, затова президентският съветник заподозрял, че става въпрос за изнудване.
Илиан Алипиев дори споделил съмненията си с други от съветниците на държавния глава по сигурността и отбраната – Илия Милушев, и с Борислав Йорданов, който отговарял за опазване на секретната информация.
Напрежението между Стоянов и Алипиев ескалирало дотолкова, че си разменяли “любезности” и по служебната електронна поща. Сред получателите на съобщенията им били и други секретари и съветници на Румен Радев.
Главният секретар Димитър Стоянов проявявал интерес и към даренията от по 1000 лв., които Алипиев всеки месец правел за инициативата “Българската Коледа”.
В същото време започнал да игнорира съветника по сигурността и отбраната, да не му възлага задачи и с месеци да отказва да приема докладите му. Освен това главният секретар изразявал недоволство, ако съветникът докладва изпълнението на задачите лично на Румен Радев.

Алипиев, освен че изразил пред държавния глава тревогите си, го запознал и с известни данни за нарушения на Димитър Стоянов от времето, когато е бил началник на Щаба на Военновъздушните сили. Какви са тези данни, не е известно.
В крайна сметка Алипиев е освободен от “Дондуков” 2. Макар да не се е разделял с 200 000 лв., той си тръгва с убеждението, че спрямо него е бил направен опит за изнудване.
Неофициално се разбра, че още през 2018 г. прокуратурата е започнала проверка. “24 часа” зададе 4 въпроса на държавното обвинение. (Отговорите виж по-долу.)
От президентството:
Чрез пресслужбата му “24 часа” зададе 4 въпроса на държавния глава:
1. С какви мотиви е издаден указ за освобождаването на Илиан Алипиев, съветник по сигурността на президента в периода февруари 2017 – март 2018 г.?
2. Уведомяван ли е президентът Румен Радев с писмена докладна от Алипиев, че съветникът е останал с впечатление, че е обект на изнудване от главния секретар на Администрацията на държавния глава Димитър Стоянов за сумата от 200 хиляди лева?
3. Провеждана ли е среща по инициатива на Румен Радев с Илиан Алипиев и Димитър Стоянов, каква е била темата на разговора?
4. Какво е обяснението на самия Димитър Стоянов за твърденията на Илиан Алипиев, че го е изнудвал?
Ето какъв отговор получихме от началника на отдел “Връзки с обществеността” на президента Кирил Атанасов:
“Държавният глава Румен Радев освобождава Илиан Алипиев като съветник по сигурността през март 2018 г. поради загуба на доверие. В резултат на изготвена докладна записка от съветника по сигурността Илиан Алипиев в президентската институция е проведена среща за изясняване на обстоятелствата. Главният секретар на президента определя твърденията като клевета.
“24 часа” зададе 4 въпроса и на Софийската градска прокуратура:
1. Има ли образувано досъдебно производство срещу Димитър Стоянов, главен секретар на президента, за изнудване? Ако има – на какъв етап е, има ли повдигнати обвинения?
2. Разпитван ли е Илиан Алипиев във връзка с твърденията му, че е бил изнудван?
3. Разпитван ли е Димитър Стоянов във връзка с твърденията на бившия му колега, че го е изнудвал за 200 хиляди лева?
4. Какви други действия са предприети от разследващите във връзка с твърденията за изнудване от главния секретар на президента? Коя е компетентната прокуратура?
Какво отговориха от прокуратурата?
Отказаха информация с аргумента, че няма разрешение от наблюдаващия прокурор. Това подсказва, че има действително проверка.
“Митко с есемеса” е дясна ръка на Радев още от армията

Главният секретар на президентството Димитър Стоянов е най-довереният човек на държавния глава още от времето, когато са били в армията. Докато Румен Радев е командир на военновъздушните сили от 2014 до 2016 г., Стоянов е началник на щаба.
Първият голям скандал с Димитър Стоянов като главен секретар избухна в края на януари, когато прокуратурата публикува записи от СРС-та по разследване за злоупотреби с договор за армията.
От тях стана ясно, че президентът си говори с шефа на ВВС ген.-майор Цанко Стойков. В него двамата обсъждат как да се отговори на питане от КПКОНПИ във връзка с проверка за назначаването на Десислава Генчева (сега Радева) за пиар на ВВС. От репликите се разбира, че не трябва да се дават всички документи веднага. Радев казва: „Хайде, чуйте се с Митко“. Митко е Димитър Стоянов, главният секретар на президентството.
По това време главният прокуроор Иван Гешев каза, че е получил SMS от Димитър Стоянов да се видят заради предстоящо експулсиране на двама руски дипломати, уличени в шпионаж. По-късно Стоянов призна, че той е “Митко с есемеса”.


image0 (9K)