Съвети за чисто и ароматно пране

Най-често прибягваме до белина, когато искаме да избелим дадена дреха. Продукти, съдържащи белина, обаче, са силно токсични за околната среда и отслабват влакната на плата, което помага да се скъса и по-бързо. Вярно е, че стават много бели бели дрехи, но пък ако не сте внимателни, белината може да направи петна върху цветните дрехи от пръските.

Ето ви няколко съвета как с подръчни средства в кухнята да се справите с всичко това.

Ако искате да избелите кухненски пердета, върху които се натрупват пушек и мазнини, много ефикасно би било да ги поставите във вана с гореща вода. Добавете 1 супена лъжица сода за хляб и оставете да престоят така, докато водата изстине. След това може да ги изперете нормално и много по-лесно. Ще ги извадите от пералнята перфектно чисти.

Ако искате да избелите покривки, това е много лесно и се прави почти по същия начин като със завесите. Сложете ги в гореща вода, но добавете малко водороден пероксид върху местата с петна. Те ще излязат по-лесно и ще оставят покривките напълно бели, а и няма да увредят плата.

Ако искате да избелите дрехите си, когато ги слагате в пералнята, разредете 1 супена лъжица сода бикарбонат в чаша с вода и след това я излейте върху дрехите (никога не слагайте чиста сода за хляб върху плат, защото това може да го повреди; най-добре е да я разредите с вода). След това оставете пералнята да извърши нормалните си цикли на пране. Можете да използвате и лимонов сок.

Ако пък искате да премахнете лошата миризма от дрехите или тя не се е махнала след прането, пробвайте това:

Пригответе паста от вода и сода за хляб. Просто ви е нужна половин чаена лъжичка сода, разредена в половин чаша вода. Разбъркайте добре и нанесете тази паста върху критичните места като подмишниците. След това изперете дрехата в пералнята, както обикновено.

А може би вече знаете за трика с лимонов сок. Това е друга натурална съставка, която е чудесна за неутрализиране на миризмата на пот по дрехите. Просто трябва да смесите сока от половин лимон със същото количество вода. След това с помощта на парцал или гъба го нанесете върху местата с лоша миризма. Оставете да престои в продължение на 10 минути и изперете дрехата в пералнята дрехи пране пералня миризми прах за пране.


image0 (9K)