Съвети на юриста: За развода и как да останем в добри отношения след него

Ако отношенията ви с вашата половинка в живота , въпреки положените усилия, не са успели да потръгнат… Искате да „отключите“ оковите на несполучливия брак, но желаете да останете в добри отношения, това е вашето решение:

Има два вида развод според Семейният кодекс на република България. Първият представлява исково производство и се нарича развод поради дълбоко и непоправимо разстройство на брака. Житейски погледнато до този вид развод се достига, когато двамата съпрузи не са успели да се разберат по човешки начин и имат желанието, както се казва, „ да се съдим, защото аз съм по-правият от нас“. Този избор не е вашият избор, не е правилният избор.

Нека ви покажа вашето решение. Вторият вид развод, по нашето законодателство, се нарича развод по взаимно съгласие и представлява охранително производство, т.е. тук вие се явявате отново пред съд, но с ясното съзнание , че желаете да се разведете без излишни скандали и с идеята да останете в добри, и доколкото е възможно приятелски и добронамерени отношения. Ето това е вашето решение. Ще обясня повече за процедурата при развод по взаимно съгласие.

Това производство започва с молба подадена от двамата съпрузи, които се наричат молители, до районния съд , в чиито район се намират постоянните им адреси. В конкретния случай съдът проверява просто дали е налице сериозно и непоколебимо взаимно съгласие и на двамата съпрузи да сложат край на брака си, без да издирва мотивите за това тяхно решение. На следващото място съпрузите трябва да са подготвили споразумение , което съдът да одобри. В това споразумение те трябва да са постигнали съгласие относно местоживеенето на децата, личните отношения и издръжка на децата, упражняването на родителските права по отношение на ненавършилите пълнолетие деца, използването на семейното жилище, издръжката между съпрузите и фамилното име. Двамата молители имат възможността да постигнат съгласие и относно други последици от развода в това споразумение.

Съдебното заседание приключва в един ден като това ви улеснява да не се разхождате по съдебните зали многократно. Държавната такса е по-евтина в сравнение с развода по исков ред, дори адвокатското възнаграждение е в пъти по-малко. Накратко казано този вид развод ви улеснява напълно, без да ви създава излишни негативни емоции, излиза ви по-евтино , приключва в рамките на едно заседание и най-вече ви помага да останете в добри отношения и ако имате деца, те да не изпитат неблагоприятните последици от развода върху себе си.

Разводът по взаимно съгласие остава най-щадящата всички членове на семейството форма за прекратяване на брак, който не е потръгнал.

Адвокат Светломира Димитрова от Софийска адвокатска колегия

Тел. + 359899864525

Ако имате въпроси не само по този казуз, ще помолим адвокат Димитрова да ви отговори. Така че, питайте!

 


image0 (9K)