Съвети за реакция при висока температура при децата

Съвети за реакция при висока температура при деца
от доц. д-р. Атанас Мангъров,
Управител на „Лаборатория – Медицински решения“ ООД
Член на Клъстер „Иновативни решения за здраве“

[email protected]

Повишаването на телесната температура е защитна реакция на организма, който така се бори с инфекциите. От една страна по този начин се активира защитата – това са ензими, левкоцити, антитела, а от друга – се създават неблагоприятни условия за развитие на вируси и бактерии. Когато прилагаме медикаменти за сваляне на температурата, не помагаме, а всъщност пречим.

По принцип при температура до 38°C, и то измерена под мишницата, не се предприемат действия за понижаването й. Когато температурата се повиши над 38°C, трябва да се ръководим от общото състояние на детето. Ако детето е контактно, реагира, разбира се с уговорката, че не може да очакваме при това състояние да е в блестяща форма, все още не започваме антипиретично лечение. Дори и температурата да се повиши до 40°C трябва да се обясни на родителите, че няма опасност. Те се притесняват най-вече от появата на фебрилен гърч.

По начало около 3-4% от децата на възраст от 6 месеца до 4-5 години правят фебрилни гърчове, като те не са фукция от степента на телесната температура, а са особеност на нервната система и такива деца могат да получат гърч и при сравнително ниска температура – 37,2-37,3°C. Това, което трябва да се направи при евентуален гърч е да се гушне детето така, че главата му да виси назад, за да са отворени дихателните пътища. Трябва да се знае, че обикновено фебрилният гърч преминава спонтанно и не е свързан с трайни неврологични увреждания. В тези случаи е много важен контактът с родителите и дали възприемат съветите на лекаря да се изчака с терапията, защото, както вече казах, сваляйки температурата не помагаме, а пречим.

Хората се делят на две групи по отношение на физиологичната им реакция при повишаване на телесната температура – едните ги тресе, студено им е, на другите им е много топло. И в двата случая трябва да се осигури максимален комфорт на пациента. Когато степента на дискомфорт нарасне и общото състояние на детето се влоши, прибягваме към антипиретици за понижаванене на температурата – paracetamol, ibuprofen, metamizole. За да се постигне техния терапевтичен ефект, те трябва да се прилагат в необходимата, правилната доза. Само така може да се достигне концентрация в кръвта, която да задействат механизмите в мозъка, които да понижат температурата.


image0 (9K)