Съвети: Ето как да се предпазим при гръмотевици

Подобно на вчера и днес времето ще е с летни температури и условия за гръмотевични бури. Късно снощи небето над София се превърна в същинско светлинно шоу поради гръмотевична буря.

Гледката, колкото и красива, може да е и опасна. Поради това от Столичната дирекция за пожарна безопасност съветват при гръмотевична буря с мълнии да бъдете бдителни, защото нерядко мълниите причиняват значителни материални щети, а понякога и човешки жертви.

[ad id=“225664″]

Въпреки че в днешно време има редица начини за защита от това природно явление, най-опасно е то за хората, които работят на открито. Ако се намирате сред природата по време на гръмотевична буря, постарайте се да застанете далеч от високи дървета.

[ad id=“263680″]

В случай, че сте на открито, не лягайте и не докосвайте земята с ръце. Клекнете и плътно съберете крака в ходилата. Наведете главата си надолу и притиснете колене до гърдите си. Ако сте на велосипед, задължително слезте от него. Отдалечете се от електропроводите за високо напрежение.

[ad id=“236999″]

В случай, че бурята ви изненада в река, езеро или басейн, незабавно излезте от водата и се отдалечете. Ако сте с лодка или друг плавателен съд, бързо тръгнете към брега.

[ad id=“218001″]

Ако сте в дома си или на работното място, е желателно да изключите от мрежата телевизора, кабела от външната антена, компютъра и останалите електрически уреди. По време на пътуване приберете антената на колата.

kanal3.bg


image0 (9K)