Събитията в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ 12 – 13 февруари

На 12 февруари 2019 г. (вторник), 17:30 ч., фоайе първи етаж

Откриване на изложбата „Самолетостроенето в Казанлък”. Организатори: Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства – Казанлък; Териториална дирекция Държавен архив – Стара Загора; Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора; НУПИД „Акад. Дечко Узунов“ – Казанлък.
Изложбата остава до 22 февруари.

12 февруари 2019 г., (вторник), 18:30 ч., зала първи етаж

Премиера на книгата „Години любов“ и прожекция на новия документален филм „Невена Коканова. Пътуване“ по случай 80-годишнината от рождението й с участието на автора журналиста Георги Тошев.
Ще бъде открита и фотоизложбата „Невена Коканова на 80“ (малко известни снимки от живота и ролите на актрисата).
Събитието е част от Националното турне „Години любов“!
На място можете да закупите екземпляр от книгата и да получите автограф от автора й Георги Тошев.
Организатори: Книгомания.бг, Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора, Библиотека „Родина” – Стара Загора. Със съдействието на Община Стара Загора.
Вход – свободен.

13 февруари 2019 г. (сряда), 17:30 ч., фоайе първи етаж

Откриване на изложба „Лъвът – българският символ през епохата на Възраждането“ – автор д-р Александър Гьошев със съдействието и от фонда на Народна библиотека „Иван Вазов – Пловдив.
Тринадесет пана, които проследяват припознаването на лъва като български национален символ през епохата на Възраждането. Представя присъствието на този символ в книжовните паметници („Стематографията“ на Христофор Жефарович, преписи на Паисиевата „История славянобългарска“ и други); в печатната графика и произведенията на изкуството от ХVIII – XIX в.; лъвското изображение върху печата и устава на БРЦК; върху печата на Привременното българско правителство на Георги Раковски от 1862 г.; в знамената на четата на Филип Тотю (1867 г.), на Банската чета на Райна Княгиня (1876 г.); върху кокардите на въстаналите априлци и др. Връзка със символиката на лъвското изображение от периода на Второто българско царство – лъвското изображение в „Стематографията“ на Христофор Жефарович от 1741 г. е идентично с лъвското изображение върху монетите на цар Иван Шишман от втората половина на XIV в.
Изложбата ще остане до 11 март 2019 г.
Д-р Александър Гьошев е възпитаник на Националната художествена академия, доктор по изкуствознание и изобразителни изкуства, преподавател в Академията по музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) – Пловдив.


image0 (9K)