Схеми в Слънчев бряг! Мъртвец сключва договори с работници

Териториалната дирекция на НАП в Бургас разкри и пресече схема за данъчни измами в особено големи размери. В основата й е група от фирми, развиващи дейност на територията на най-големия ни Черноморски курорт Слънчев бряг.

Предотвратено е ощетяване на бюджета от невнасяне на данъци и осигуровки за над един милион лева, съобщават от приходното ведомство в морския град.

При съвместни действия на бургаската полиция и данъчните, временно е спряна дейността на 21 обекта, стопанисвани от 11 фирми. Моментните обороти са иззети, а търговските обекти ще останат запечатани за 48 часа, като от съда е поискано удължаване на срока с цел обезпечаване на доказателства за целите на предстоящи ревизионни действия.

Данъчните обясниха и действието на схемата: В началото на летния туристически сезон на рискови, от данъчна гледна точка, собственици, се регистрират фирми без каквито и да са активи. Регистрират се фискални устройства, които са свързани с НАП и се издават касови бележки. Във фирмите се назначават работници, понякога на необичайно високи заплати, подават се данни за трудовите договори, но не се подават осигурителни декларации и не се внасят дължимите осигуровки.

Фирмите извършват реална дейност, акумулират високи обороти, но не се регистрират по ЗДДС, същевременно трупат задължения към НАП, които не се заплащат. Счетоводна отчетност липсва. Данъчните са установили още, че касови апарати и трудови договори са били регистрирани с електронен подпис на починало вече лице. Със същия електронен подпис са подавани и осигурителни декларации.

От НАП Бургас уточняват, че поради липса на активи, натрупаните задължения не могат да бъдат обезпечени и затова отговорността по заплащане на задълженията ще бъде вменена на физическите лица, които реално стопанисват обектите, а не на рисковите собственици, които са малоимотни и в повечето случаи не предполагат за активната дейност, която извършват обектите им.

От приходното ведомство коментираха още, че засиленият контрол на НАП през активния летен туристически сезон по Черноморието е постигнал сериозен и траен дисциплиниращ ефект.


image0 (9K)