СУ защити свои преподаватели, без да посочва, че са обидени от действащ политик

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ защити „честта и достойнството на членове на академичния състав“ от мнение, публикувано в столичен всекидневник. Обвиненията към преподавателите са определени от университета като „напълно безпочвени“.

Позицията на СУ беше публикувана на сайта на институцията. В нея не се посочва кой е авторът на обвиненията към членове на академичния състав, а само това, че текстът е публикуван във в. „Труд“ на 29.06.2020 г. като мнение.

На 29.06.2020 г. в. „Труд“ публикува мнение на бившия министър на културата Вежди Рашидов, който в момента е председател на парламентарната Комисия по култура и медии. В него авторът определя професорите от СУ Александър Кьосев и Ивайло Дичев като „някакви културолози, пришили си професорски звания, каквито днес се раздават наляво и надясно“.

„Категорично протестираме срещу всякакви намеци за „пришиване“ на професорски звания и раздаването им „наляво и надясно“, тъй като по отношение на Софийския университет те са напълно безпочвени и тиражирането на подобни твърдения уронва престижа на Университета, както и честта и достойнството на наши уважавани колеги, получили международно признание“, пише в позицията на Софийския Университет, публикувана в петък. В нея пише, че публикацията [на Рашидов] съдържа и квалификации, насочени към други хора.

Статията бившия министър на културата съдържа най-малко 20 имена, обобщени като „група хрантутници на българските организации на Сорос“. Това са представители на академичните среди, гражданския сектор, изкуството и културата, споменати с имената им или с приписани им прозвища, които позволяват идентифицирането им. Сред тях са преподавателят Емил Джасим, издателят Манол Пейков, журналистката Копринка Червенкова, художниците Ясен и Чавдар Гюзелеви, гражданският активист Асен Генов, издателят Иво Прокопиев, политологът Иван Кръстев и други.

Бившият министър на културата твърди, че те са „хора, самопроизвели се във фактори“, „сплотени като секта в името на парите“ и изпълнители на „мръсни поръчки“, чиито действия Рашидов определя като „агресивен паразитизъм“.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)